Gå direkt till innehållet
Meny

TTVK och Kopiosto meddelar: IP-rättigheter synliggörs för de unga

IP-rättigheter, det vill säga upphovsrätt och industriella rättigheter (Intellectual Property Rights, IPR) är en del av vår vardag utan att vi nödvändigtvis är medvetna om det. De har redan en stor och ökande betydelse för ekonomin och sysselsättningen i Europeiska unionens medlemsstater. Det här framgår av EUIPOs utredningar.Öppnas i en ny flik Alla borde känna till IP-rättigheterna och förstå vad de innebär.

Upphovsrättens informations- och övervakningscentral (TTVK), Kopiosto samt Patent- och registerstyrelsen (PRS) har tillsammans skapat en kampanj för att öka kunskapen om IP-rättigheter. Kampanjen genomförs med stöd av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO).

”Vi har under de senaste åren varit bekymrade över hur fler och fler 15–24-åringar kränker IP-rättigheter. Det verkar som om okunskap och likgiltighet ligger bakom. Därför tyckte vi tillsammans med Kopiosto och PRS att det är viktigt att ge de unga mer information om IP-rättigheter och vad de innebär”, säger Jaana Pihkala, VD för TTVK.

Enligt en undersökning av EUIPO har nästan varannan ung person (44 procent) i Finland uppgett att de avsiktligt köpt en produktförfalskning under det föregående året.Öppnas i en ny flik Enligt en undersökning av Mediavision (på finska) använder omkring 46 procent av ungdomarna audiovisuella innehåll från olagliga källor.Öppnas i en ny flik

Gemensam kampanj för IP-rättigheter närmare skolelever och studerande

Kampanjen om IP-rättigheter har två delar: en kampanj i sociala medier och ett läromedel om ämnet.

Kampanjen i sociala medier är riktad i synnerhet till ungdomar och unga vuxna. Syftet är att få dem att lägga märke till hur viktiga IP-rättigheterna är i vår vardag. Kampanjen genomförs med hjälp av videor på Tiktok och Youtube samt på webbplatsen där det finns länkar till videorna. Du kan se dem här.Öppnas i en ny flik

Med hjälp av läromedlet kan läraren hålla en lektion i IP-rättigheter eller vid behov i större omfattning undervisa i ämnet. TTVK, Kopiosto och PRS har utarbetat läromedlet i samarbete med pedagogiska experter. Läromedlet kan användas i årskurserna 7-9, gymnasiet, yrkesutbildningen och lärarutbildningen. Det är tillgängligt gratis på webbplatsen iprattigheter.fi där det publiceras innan läsåret 2024-2025 börjar.

”Det ligger många timmars arbete bakom kampanjen, men det har varit värt det. Alla som har deltagit i projektet är ense om att kampanjen behövs: vi borde tala mer om vad IP-rättigheter innebär. Vi hoppas att vår kampanj når det här målet”, säger Olli Ilmarinen, utvecklingsexpert på PRS.

Kort om IP-rättigheter

Det grundläggande syftet med upphovsrätt och industriella rättigheter är att skapa och skydda innovationer och kreativitet. Med IP-rättigheter kan man omvandla kreativt arbete, uppfinningar och andra innovationer till intäkter och skydda dem.

Upphovsrätt skapar spelregler för användningen av verk - såsom musik, böcker, filmer eller spel - och andra objekt som skyddas enligt upphovsrättslagen. Industriella rättigheter, såsom varumärken, patent och mönsterrätt, är däremot viktiga verktyg i produktutvecklingen och marknadsföringen i företag. Med rättigheterna skyddas och kommersialiseras olika produkter, tjänster och resultat av utvecklingsarbete. Med upphovsrätt och industriella rättigheter skyddas också mycket annat, allt från datorprogram till firmor, det vill säga företagsnamn.


För mer information kontakta

Upphovsrättens informations- och övervakningscentral rf, TTVK
VD Jaana Pihkala
Tfn 040 706 6674

iprattigheter.fiÖppnas i en ny flik
ipoikeudet.fiÖppnas i en ny flik

Utskriftsversion Uppdaterad 05.06.2024