Gå direkt till innehållet
Meny

Betalningstjänst för patent

I Betalningstjänst för patent kan du enkelt söka och betala alla patent- och nyttighetsmodellavgifter. I tjänsten kan du också se din betalningshistoria och betala med olika betalningssätt, såsom med bank- eller kreditkort eller vårt Depositionskonto. Uppgifterna i tjänsten kommer i realtid direkt från våra handläggningssystem och register. Du får alltså tillgång till de senaste betalningsuppgifterna. Du kan betala avgifter i tjänsten genast efter att Patent- och registerstyrelsen har skrivit in dem.

Betalningstjänst för patent kräver identifiering. Därtill måste företag ge fullmakt till de personer som ska använda betalningstjänsten.

Privatpersoner, privata uppfinnare

Privata uppfinnare kan identifiera sig i Betalningstjänst för patent med ett identifieringsverktyg som godkänns i tjänsten Suomi.fi, det vill säga med nätbankskoder, ett mobilcertifikat (mobil-ID) eller ett certifikatkort.

Observera att privatpersoner kan betala bara offentliga avgifter via Betalningstjänst för patent (företag kan också betala icke-offentliga avgifter via Betalningstjänst för patent). Patentansökningar och deras avgifter blir offentliga efter 18 månader från ingivningsdagen för ansökan (eller tidigare om patent beviljas redan under de första 18 månaderna eller ansökan omfattar ett prioritetsintyg). Nyttighetsmodellansökningar och deras avgifter blir offentliga efter 15 månader från ingivningsdagen för ansökan (eller tidigare om nyttighetsmodellen registreras redan under de första 15 månaderna eller ansökan omfattar ett prioritetsintyg).

Du hittar dina patent- eller nyttighetsmodellavgifter i Betalningstjänst för patent genom att söka på till exempel ansökningsnummer i sökfältet.

Företag

Det finns olika identifieringsalternativ för företrädare av företag i Betalningstjänst för patent. Det valda identifieringssättet bestämmer hur företagen ger fullmakt till de personer som ska använda betalningstjänsten. De olika identifieringsalternativen för personer som använder betalningstjänsten på företagets vägnar:

  • alla: EPO-kort
  • personer med finländsk personbeteckning: Suomi.fi
  • personer utan finländsk personbeteckning: Finnish Authenticator

Läs våra anvisningar om identifiering och fullmakt.

Gå till Betalningstjänst för patent.Öppnas i en ny flik


Utskriftsversion Uppdaterad 22.03.2023