Gå direkt till innehållet
Meny

Epoline Online Filing (eOFL) för professionellt verksamma inom patentområdet

Du kan använda programvaran Epoline Online Filing (eOLF) för att lämna in patentansökningar till Patent- och registerstyrelsen (PRS). eOLF är avsett för professionellt verksamma inom patentområdet och för dem som ofta söker patent. Programvaran är utgiven av Europeiska patentverket (EPO), och PRS har lagt till sina blanketter till den.
Du kan lämna in patenthandlingar via eOLF dygnet runt, 365 dagar om året. Ankomstdagen blir den dag då handlingarna elektroniskt kommer in till PRS, inklusive veckoslut och helgdagar. Sökanden får en bekräftelse av den mottagna försändelsen.

eOLF har omfattande egenskaper

För att kunna använda eOLF ska du skaffa ett smartkort och installera programmet på din dator, varför uppstart av programmet tar tid och kan vara besvärligt. Det erbjuder emellertid möjligheter som patentspecialister behöver, till exempel en funktion för att åberopa prioritet och en funktion för avdelade och utbrutna patentansökningar. Dessutom kan du använda eOLF för att skicka Europapatentansökningar, internationella PCT-ansökningar, nyttighetsmodellansökningar och svar på PRS förelägganden.

eOLF kan användas av fler personer tillsammans. Till exempel kan en person göra en ansökan färdig och en annan person kan underteckna och skicka in den. I detta fall kan man ladda ner hela paketet av eOLF på en dator och bara en del av paketet på de andra datorerna.

Du kan välja att använda antingen den egentliga programvaran eller dess användargränssnitt Patent Management System (PMS), genom vilket du kan skicka din ansökan och dina handlingar direkt till oss från ditt eget PMS-hanteringssystem. Läs mer om PMS användargränssnitt på EPO:s webbplats.Öppnas i en ny flik

Användning av programvaran eOLF

Du behöver följande:

 • programvaran eOLF (se nedladdning av programvaran eOLF nedan)
 • EPO smart cardÖppnas i en ny flik, som du kan använda för att underteckna ansökan elektroniskt, såsom patentbestämmelserna förutsätter
 • kortläsare för smartkort och dess drivrutinprogram
 • programvaran Amyuni PDF Converter som du kan beställa gratis från EPO (e-post: support@epo.org, tfn +31 (0)70 340 45 00), eller motsvarande programvara, med vilken du kan skapa PDF-filer som är kompatibla med eOLF.

Nedladdning av programvaran eOLF

 1. Ladda ner och installera eOLFÖppnas i en ny flik. Om flera personer i din organisation använder eOLF kan du ladda ner hela paketet på en dator och bara en del av paketet på de andra datorerna. Läs mer om de olika versionerna av eOLF och installationspaketen på EPO:s webbplats.
 2. Ladda ner och installera för att läsa smartkortets chip.
 3. Ladda ner och installera eventuella Live Update uppdateringar. Om nya uppdateringar är tillgängliga, meddelar eOLF automatiskt om detta då du öppnar programvaran.
 4. Registrera ditt smartkort. Öppnas i en ny flik Observera att kortet ska vara i kortläsaren för att länken ska fungera.

Behöver du hjälp med användningen av eOLF, läs mer i bruksanvisningen på engelska på EPO:s webbplats Öppnas i en ny flik och i snabbguiden på finska. (pdf, 1.3 MB)

Observera

I patentbestämmelsernas bilaga 2 finns specialbestämmelser om elektronisk ärendehantering:

 • Avsändaren ansvarar för inlämning av handlingar.
 • Handlingar kan du skicka till oss elektroniskt varje dag, dygnet runt.
 • Bifoga handlingarna till din ansökan i pdf-format. Dessutom kan du bifoga de ursprungliga filerna till ansökan i ett annat filformat. På begäran kan uppenbara felaktigheter rättas enligt de ursprungliga filerna. Sökande är ansvarig för att de ursprungliga filerna vid behov kan konverteras på ett kontrollerat sätt till ett filformat som vi kan öppna.
 • Ansökans ingivningsdag blir den dag då den anlänt och då ansökningshandlingarna finns till vårt förfogande.
 • Vi bekräftar mottagningen av handlingarna.

Behöver du hjälp med att uträtta patentärenden elektroniskt?

Bekanta dig med lagstiftningen: I patentbestämmelsernas bilaga 2 finns specialbestämmelser om elektronisk ärendehantering.

Utskriftsversion Uppdaterad 20.09.2023