Näin suojaudut yrityskaappauksilta ja huijausilmoituksilta

PRH:lla on palveluja, joilla voit suojautua huijauksia vastaan. Palvelut ovat maksuttomia. Muistathan myös, että kaupparekisteristä soitetaan sinulle vain, jos yrityksen ilmoituksessa on puutteita.

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa

Kun valitset YTJ-palvelussa vain sähköiset ilmoitukset, varmistat, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia voi tehdä vain henkilö, jolla on siihen oikeus. Lue ohje vain sähköisten ilmoitusten valitsemisesta.

Seuraa muutoksia yrityksesi kaupparekisteritiedoissa

Saat ilmoituksen muutoksista automaattisesti sähköpostiisi, jos toimiva osoite on ilmoitettu kaupparekisteriin. Lue lisää kaupparekisteritietojen muutosten seuraamisesta.

Tarkista henkilötietosi

Voit tarkistaa viranomaisten yhteisen suomi.fi-sivuston palvelusta, että omat henkilötietosi on merkitty oikein kaupparekisteriin. Palvelussa näet voimassa olevat vastuuhenkilön roolisi. Lue lisää omien tietojen tarkistusmahdollisuudesta.

Ilmoita rekisteröintikielto

Voit ilmoittaa rekisteröintikiellon PRH:een. Tällöin sinua ei merkitä yrityksen, yhdistyksen tai säätiön vastuuhenkilöksi ilman erillistä suostumustasi. Lue lisää rekisteröintikiellosta.

Varo harhaanjohtavia puheluja ja kirjeitä

PRH:n kaupparekisteristä soitetaan sinulle vain silloin, kun yrityksen ilmoituksessa on puutteita. Markkinointipuhelut tietojen maksullisesta päivittämisestä "yritysrekisteriin" eivät siis tule PRH:lta.

Tavaramerkin hakijat ja haltijat saavat harhaanjohtavia kirjeitä ja aiheettomia laskuja. Lue lisää tavaramerkkien haltijoille tulevista harhaanjohtavista viesteistä.

Mitä teet, jos epäilet yrityskaappausta tai huijausta?

Jos epäilet, että joku on tehnyt ilmoituksen kaupparekisteriin luvatta yrityksesi nimissä, ota heti yhteyttä kaupparekisterin neuvontaan. Katso kaupparekisterin neuvonnan yhteystiedot.

Tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille. Siirry poliisi.fi-nettisivuille.

Lue lisää valelaskuista ja muista huijaustavoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) nettisivuilta. Siirry kkv.fi-sivuille.

Jouduitko tietovuodon tai tietomurron kohteeksi?

Löydät viranomaisten toimintaohjeet kootusti suomi.fi-sivujen oppaasta. Sieltä pääset myös tekemään keskeisiä kieltoja Digi- ja väestötietovirastolle. Siirry suomi.fi-sivujen oppaaseen.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 19.05.2021