Näin suojaudut yrityskaappauksilta ja huijausilmoituksilta

PRH:lla on palveluja, joilla voit suojautua huijauksia vastaan. Palvelut ovat maksuttomia. Muistathan myös, että kaupparekisteristä soitetaan sinulle vain, jos yrityksen ilmoituksessa on puutteita.

Valitse vain sähköiset ilmoitukset YTJ-palvelussa

Kun teet ilmoituksen YTJ-palvelussa, voit valita, että yrityksesi ilmoituksia voi tehdä vain sähköisesti. Näin voit varmistaa, että jatkossa yrityksesi ilmoituksia kaupparekisteriin ja Verohallinnolle voi tehdä vain henkilö, jolla on siihen oikeus. Lue ohje vain sähköisten ilmoitusten valitsemisesta.

Seuraa muutoksia yrityksesi kaupparekisteritiedoissa

Jos yrityksesi sähköpostiosoite on ilmoitettu kaupparekisteriin ja sähköpostiosoite on toiminnassa, saat ilmoituksen muutoksista automaattisesti sähköpostiisi. Jos et ole ilmoittanut yrityksesi sähköpostiosoitetta, voit tehdä sopimuksen PRH:n kanssa. Lue lisää kaupparekisteritietojen muutosten seuraamisesta.

Tarkasta henkilötietosi

Voit tarkastaa viranomaisten yhteisen suomi.fi-sivuston palvelusta, että omat henkilötietosi on merkitty oikein kaupparekisteriin. Palvelun kautta näet voimassa olevat, kaupparekisteriin merkityt roolisi. Lue lisää omien tietojen tarkastusmahdollisuudesta.

Voit kieltää henkilötietojesi rekisteröinnin

Jos epäilet henkilötietojesi väärinkäyttöä, voit tehdä rekisteröintikiellon kaupparekisteriin. Tällöin henkilötietojasi ei rekisteröidä minkään yrityksen tai yhteisön tietoihin ilman lupaasi. Lue lisää rekisteröintikiellosta.

Varo harhaanjohtavia puheluja

Jos saat puheluita, joissa tarjotaan tietojen päivittämistä "yritysrekisteriin" vuosimaksua vastaan, muistathan, että tällaiset markkinointipuhelut eivät tule PRH:n kaupparekisteristä. Kaupparekisteristä soitetaan sinulle ainoastaan silloin, kun yrityksen tekemässä ilmoituksessa on puutteita.

Mitä teet, jos epäilet kaappausta tai huijausta?

Jos epäilet, että joku on tehnyt ilmoituksen kaupparekisteriin luvatta yrityksesi nimissä, ota heti yhteyttä kaupparekisterin neuvontaan. Lue lisää siitä, miten voit ottaa yhteyttä kaupparekisterin neuvontaan.

Tee tarvittaessa rikosilmoitus poliisille. Siirry poliisi.fi-nettisivuille.

Lue lisää valelaskuista ja muista huijaustavoista Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) nettisivuilta. Siirry kkv.fi-sivuille.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 17.10.2019