Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Aputoiminimi

Yritys voi harjoittaa osaa toiminnastaan aputoiminimellä. Lue yleisohjeet aputoiminimen rekisteröinnistä kohdassa Aputoiminimen rekisteröinti.

Tällä sivulla on syventävät ohjeet

Miten muotoilet aputoiminimen toimialan?

Yritys voi harjoittaa osaa toiminnastaan aputoiminimellä.

Kun ilmoitat aputoiminimen kaupparekisteriin, sinun täytyy samalla ilmoittaa aputoiminimellä harjoitettava toimialan osa. Aputoiminimellä harjoitettava toiminta ei saa kattaa yrityksen toimialaa kokonaisuudessaan, vaan se voi olla vain osa siitä.

Esimerkki: Ramux Oy:n toimiala käsittää rakennustoiminnan, teknokemiallisten tuotteiden myynnin ja autonvuokrauksen. Aputoiminimellä "Pesuaine-Pepe" yritys harjoittaa teknokemiallisten tuotteiden myyntiä ja aputoiminimellä "Autoilija-Arska" autonvuokrausta.

Jos yrityksen toimiala on muotoiltu siten, että se koostuu yhdestä toiminnosta, esimerkiksi ravintolatoiminnoista, aputoiminimen toimialassa voidaan käyttää esimerkiksi maantieteellistä rajausta, jotta se olisi yrityksen varsinaista toimialaa suppeampi.

Esimerkki: Tähtimaailma Oy:n toimialana on kenkien myynti. Aputoiminimen "Espoon Tähti-kenkä" toimiala on kenkäkauppatoiminta Espoossa ja aputoiminimen "Tikkurilan Jalkineliike" toimiala kenkäkauppatoiminta Vantaalla.

Miten päätät aputoiminimen ottamisesta?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja päättää aputoiminimestä yksin.

Avoimissa ja kommandiittiyhtiöissä aputoiminimen ottamisesta päättävät vastuunalaiset yhtiömiehet. Aputoiminimeä ei tarvitse ottaa yhtiösopimukseen.

Osakeyhtiöissä, osuuskunnissa ja aatteellisissa yhdistyksissä aputoiminimi voidaan ottaa hallituksen päätöksellä. Aputoiminimeä ei siis tarvitse ottaa yhtiöjärjestykseen tai sääntöihin. Päätöksestä täytyy käydä ilmi, mitä toimintaa aputoiminimellä harjoitetaan. Toiminnan täytyy sisältyä elinkeinonharjoittajan, yrityksen tai yhteisön toimialaan.

Miten päätät aputoiminimestä luopumisesta?

Sama taho, joka on päättänyt aputoiminimen ottamisesta, tekee päätöksen myös aputoiminimestä luopumisesta. Esimerkiksi osakeyhtiössä hallitus päättää nimestä luopumisesta, jos nimi ei sisälly yhtiöjärjestykseen.

Miten ilmoitat aputoiminimestä luopumisen?

Kun teet ilmoituksen netissä YTJ-palvelussa, tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Palvelu laskee maksun automaattisesti, ja suoritat maksun palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla. Käsittelymaksu on 50 euroa. Voit ilmoittaa samalla maksulla monta aputoiminimen poistamista kerralla. Siirry YTJ-palveluun.Avautuu uuteen välilehteen

Jos teet ilmoituksen paperilomakkeella, käsittelymaksu on 50 euroa. Voit ilmoittaa samalla maksulla monta aputoiminimen poistamista kerralla. Löydät paperilomakkeet ytj.fi-sivustolta.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 04.04.2024