Yrityksen toimiala kaupparekisteriin
Kaupparekisteriin ilmoitettavassa toimialassa määritellään yrityksen elinkeinotoiminta. Hyvin laaditusta toimialasta käy selvästi ilmi, millä alalla yritys toimii, ja mitä se tekee.
Esimerkki: Ajoneuvojen kauppa, huolto ja korjaus
Miten ilmaiset toimialan?
Ilmaise toimialassa kaikki ne alat, joilla yritys toimii tai suunnittelee toimivansa tulevaisuudessa.
PRH hyväksyy kaupparekisteriin monen tyyppiset ilmaisut toimialasta. Se voi olla rajattu ja pitkä sekä sisältää useita toimintoja. PRH suosittelee kuitenkin, että ilmoitat yksilöidymmän toimialan, koska laaja toimiala tai yleistoimiala saattaa vaikeuttaa yrityksen nimen rekisteröintiä.
Huomio! Jos yrityksesi toiminta vaatii elinkeinoluvan, sinun kannattaa tarkistaa lupaviranomaiselta toimialan muotoilu. Lue lisää luvista viranomaisten yhteiseltä Suomi.fi-sivustolta.Avautuu uuteen välilehteen
Mikä on päätoimiala?
Päätoimiala on toimiala, jota yritys pääasiallisesti harjoittaa. Verohallinnolle ilmoitettava päätoimiala perustuu Tilastokeskuksen toimialaluokitukseen (TOL 2008), ja se on viisinumeroinen koodi.
Päätoimiala näkyy julkisena tietona PRH:n ja Verohallinnon YTJ-yrityshaussa. Siirry YTJ-yritys- ja yhteisöhakuun.Avautuu uuteen välilehteen
Voit käyttää Tilastokeskuksen toimialaluokitusta apuna toimialan tai päätoimialan muotoilussa. Siirry Tilastokeskuksen sivuille toimialaluokitukseen.Avautuu uuteen välilehteen
Voitko toimia uudella toimialalla heti?
Yritysmuodon valinta ratkaisee, voitko toimia uudella toimialalla heti. Esimerkiksi osakeyhtiön toimialan muutos vaatii yhtiöjärjestyksen muuttamista ja osuuskunnan toimialan muutos sääntöjen muuttamista. Yhtiöjärjestyksen muutos ja sääntöjen muutos astuvat voimaan rekisteröinnillä.
Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön toimiala määritellään yhtiösopimuksessa. Sen muuttamista koskevaa päätöstä ei saa panna täytäntöön ennen kuin PRH on rekisteröinyt yhtiösopimuksen muutoksen.
Miten toimialan muutos vaikuttaa yrityksen nimeen?
Jos laajennat toimialaa, PRH tutkii yrityksen nimen uudelleen. PRH vertaa yrityksen nimeä muihin samalla alalla toimiviin nimiin ja tavaramerkkeihin. Voit joutua muuttamaan nimeä.
Voit myös joutua muuttamaan yrityksen nimeä, jos toimialasta jää jokin toiminta pois.
Esimerkki: Rytkösen Baari muutetaan putkiliikkeeksi, eikä baaritoimintaa enää toimialan mukaan harjoiteta.
Milloin ilmoitat aputoiminimen toimialan?
Kaupparekisteriin merkitty yritys voi harjoittaa osaa toiminnastaan aputoiminimellä.
Aputoiminimellä harjoitettava toiminta ei saa kattaa yrityksen toimialaa kokonaisuudessaan. Kun ilmoitat aputoiminimen kaupparekisteriin, sinun täytyy ilmoittaa myös aputoiminimellä harjoitettava toimialan osa. Lue lisää aputoiminimistä.