Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Yrityksen kotipaikan muuttaminen kaupparekisteriin

Osalla yrityksistä kotipaikan muuttaminen tapahtuu muuttamalla yhtiöjärjestystä, sääntöjä tai yhtiösopimusta.

Tässä ohjeessa on taustoitusta tavallisimpien yritysten kotipaikan muutokseen liittyvästä kaupparekisterimenettelystä.

Kun myös yrityksen osoite muuttuu, lue lisää osoite- ja yhteystietojen ilmoittamisesta.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Ilmoita kotipaikan tai kunnan, josta toimintaa johdetaan, muutokset viivytyksettä. Lue lisää muutosilmoituksen tekemisestä kaupparekisteriin.

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö

Kunta, josta toimintaa johdetaan, on yhtiösopimuksessa oleva tieto. Ilmoita siis kunnan muutos yhtiösopimuksen muutoksena. Ilmoitettavan kunnan täytyy olla Suomessa sijaitseva kunta. Lue lisää yhtiösopimuksen muutoksesta.

Osakeyhtiö

Yhtiöjärjestyksessä täytyy mainita yhtiön kotipaikka, jonka täytyy olla Suomessa oleva kunta.

Yhtiökokouksen pitopaikka määräytyy lähtökohtaisesti yhtiöjärjestyksessä mainitun kotipaikan mukaisesti. Kotipaikan mukaan määräytyy myös toimivaltainen tuomioistuin.

Kotipaikan ei tarvitse liittyä yhtiön toimintaan, eikä yhtiön ilmoittaman osoitteen tarvitse olla samassa kunnassa kuin kotipaikan, vaikka yleensä näin luonnollisesti onkin.

Lue lisää muutosilmoituksen tekemisestä kaupparekisteriin.

Osuuskunta

Osuuskunnan säännöissä täytyy mainita osuuskuntalain mukaan kotipaikka. Kotipaika täytyy olla Suomessa oleva kunta.

Kotipaikan ei tarvitse liittyä osuuskunnan toimintaan, eikä osuuskunnan ilmoittaman osoitteen tarvitse olla samassa kunnassa kuin kotipaikan, vaikka yleensä näin luonnollisesti onkin.

Lue lisää muutosilmoituksen tekemisestä kaupparekisteriin.

Kuntaliitokset ja yrityksen kotipaikka

PRH muuttaa viran puolesta yrityksen kotipaikan kaupparekisteriin ja maksutta niissä tapauksissa, kun kunta lakkaa kuntaliitoksen vuoksi. Tällöin rekisterimerkintään muutetaan uusi kotipaikka. Asiasta säädetään kuntajakolain (1698/2009) 7 luvun 34 §:ssä.

Kun PRH on päivittänyt muutoksen, uusi kotipaikka näkyy yrityksen kaupparekisteritiedoissa sekä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-yrityshaussa. Siirry YTJ:n yritys- ja yhteisöhakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Tieto uudesta kotipaikasta ei kuitenkaan päivity automaattisesti yritysten niin sanottuihin yhteisösääntöihin. Kun yritys seuraavan kerran muuttaa yhtiöjärjestystään tai yhtiösopimustaan, kannattaa samalla päivittää kuntaliitoksesta aiheutunut kotipaikan muutos.

Lakkautetun kunnan nimi saa edelleen säilyä yrityksen toiminimessä.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 15.04.2024