Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Patentointi ulkomailla

Suomessa myönnetty patentti antaa yksinoikeuden keksinnön ammattimaiseen hyödyntämiseen vain Suomessa. Useimmiten tuotteita halutaan kuitenkin hyödyntää myös muissa maissa ja silloin tarvitset kansainvälistä patenttisuojaa.

Miten ja milloin laajennat patenttisuojan?

Ulkomaisen hakemuksen voit tehdä joko suoraan toisen valtion patenttivirastoon tai käyttää hyväksesi erilaisia alueellisia patenttijärjestelmiä kuten eurooppapatenttia. Myös kansainvälisellä patenttihakemuksella eli PCT-hakemuksella saat haun käyntiin useissa maissa yhdellä kertaa. Maailmanpatenttia ei kuitenkaan ole olemassa, joten yhdellä patentilla et saa yksinoikeutta keksinnön ammattimaiseen hyödyntämiseen koko maailmassa.

Ulkomaisia patenttihakemuksia ei tarvitse tehdä samana päivänä suomalaisen hakemuksen kanssa, mutta ne kannattaa tehdä vuoden kuluessa ensimmäisen hakemuksen tekemispäivästä. Silloin voi käyttää hyväksi etuoikeutta, jota voit pyytää aikaisemmasta suomalaisesta hakemuksestasi.

1. Tee suo­ma­lai­nen ha­ke­mus

Ha­ki­ja

Hae patenttia PRH:sta. Lue ohjeet patentinhakuun PRH:ssa.

Saat ensinmäisen teknisen välipäätöksen PRH:lta kahdeksan kuukauden sisällä. Se auttaa arvioimaan keksinnön patentoitavuutta myös ulkomailla. Tutustu käsittelyaikoihin.

PRH

Hakemuskäsittely alkaa siitä, kun patenttihakemus saapuu PRH:een. Lue lisää hakemuksen käsittelystä PRH:ssa.

2. Hae etuoi­keus­vuo­den ai­ka­na kan­sain­vä­lis­tä suo­jaa kek­sin­nöl­le­si

Hakija

‍Etuoikeusvuosi on ensimmäiset 12 kuukautta patenttihakemuksen jättämisestä. Pyydä etuoikeustodistusta PRH:lta. Lue lisää etuoikeudesta.

Päätä etuoikeusvuoden aikana, minkälaista kansainvälistä suojaa haluat keksinnöllesi ja tee hakemus.

Kansainväliset mahdollisuudet

‍Voit tehdä kansainvälisen PCT-hakemuksen ja myöhemmin jatkaa PCT-hakemusta haluamissasi maissa. Lue lisää kansainvälisestä patenttihakemuksesta eli PCT-hakemuksesta.

Voit tehdä eurooppapatenttihakemuksen ja validoida eurooppapatenttisi haluamissasi maissa. Lue lisää eurooppapatentista.

Voit tehdä kansallisia hakemuksia eri maiden patenttivirastoihin. Lue lisää patentinhausta eri maiden patenttivirastoissa.

Voit myös hyödyntää Patent Prosecution Highway'ta (PPH), joka perustuu patenttivirastojen välisiin sopimuksiin. Se tarjoaa patentinhakijoille nopeamman ja tehokkaamman vaihtoehdon saada ensimmäistä hakemusta vastaava patentti myönnetyksi toisessa virastossa. Lue lisää Patent Prosecution Highway'sta (PPH).

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 21.02.2023