Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Oppaat, käsikirjat ja koulutus

Patentointiin kannattaa valmistautua huolella – me autamme sinua siinä. Julkaisemme esimerkiksi erilaisia oppaita, jotta voisit tutustua patentointiin ja pohtia keksintösi patentoitavuutta. Järjestämme myös kursseja ja seminaareja. Ne ovat sinulle hyödyksi erityisesti, jos haluat perehtyä patentoitiin laajasti.

Oppaat ja käsikirjat

Ensimmäiseksi suosittelemme sinulle Patenttiopasta, joka käsittelee muun muassa patentoinnin perusteita Suomessa ja muissa maissa. Miettiessäsi keksintösi suojausta sinun on myös syytä arvioida, olisiko hyödyllisyysmalli keksinnöllesi sopivin suojamuoto.

Hyödyllisyysmalli on patentin tavoin yksinoikeus käyttää keksintöä. Hyödyllisyysmallista saat tietoa Hyödyllisyysmallioppaasta.

Avaa Patenttiopas. (pdf, 3.1 MB)
Avaa Hyödyllisyysmalliopas. (pdf, 1.3 MB)

Tietokoneohjelmiin liittyvien keksintöjen suojaamista pohtiville tarjoamme Ohjelmistopatenttiopasta. Siinä kerrotaan yleistajuisesti perusasiat tietokoneohjelmiin liittyvien keksintöjen patentoinnista ja muista IPR-suojamuodoista. Ohjelmistopatenttiopas täydentää Patentti- ja Hyödyllisyysmallioppaita. Ohjelmistopatenttiopas on saatavilla myös englanniksi.

Avaa Ohjelmistopatenttiopas. (pdf, 2.3 MB)
Open the Guide to Software Patents (in English) (pdf, 2.0 Mt)

Yksityiskohtaisiin patentointikysymyksiin saat vastaukset Patenttikäsikirjasta, joka on ensisijaisesti tarkoitettu PRH:n tutkijainsinööreille, mutta siitä on varmasti hyötyä myös patentinhakijalle. Käsikirjassa kuvataan hakemuksen käsittelyprosessi, määräaikoja sekä toiminta erityistapauksissa.

Avaa Patenttikäsikirja (pdf, 2.1 Mt)

Avaa Patenttikäsikirjaan vuoden 2024 painosta varten tehdyt merkittävimmät muutokset (pdf, 113.7 kt)

Olemme julkaisseet myös useita yleisoppaita immateriaalioikeuksien (IPR) ja patenttitiedon hyödyntämisestä pk-yrityksen tuotekehityksessä ja liiketoiminnassa. Tutustu oppaisiin.

PRH:n sanasto

PRH:n sanastotyö on osa valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurihanketta. Sanasto on hyödyllinen sekä tietojärjestelmien kehittäjille ja lainlaatijoille että PRH:n asiakkaille, joille PRH:n terminologia on voinut tuntua vaikeaselkoiselta ja oudolta. Sanastossa on määritelty 250 käsitettä, jotka kaikki kuuluvat PRH:en omaan sisältöalueeseen ja osa lisäksi valtionhallinnon yhteiseen käsitekokonaisuuteen.

Avaa PRH:n sanasto (pdf, 0.8 MB)

Teollisoikeudellinen sanakirja

Tavaramerkki,- mallisuoja- ja patenttisanasto suomi-ruotsi-englanti-saksa-ranska:

PATsanakirja.html (html, 0.5 MB)
PATsanakirja.pdf (pdf, 0.3 MB)

Koulutus

Järjestämme säännöllisesti peruskursseja patentti-, tavaramerkki- ja mallisuoja-asioista.

Patentin peruskurssilla kerromme, mitä keksijöiden ja keksintöjä tekevien yritysten on syytä tietää immateriaalioikeuksista sekä erityisesti patentista ja hyödyllisyysmallista keksintöjen ja teknisten ratkaisujen suojausvaihtoehtoina.

Peruskurssien lisäksi järjestämme koulutusta ja seminaareja eri aiheista. Voit kysyä myös organisaatiosi tarpeisiin räätälöityä koulutusta.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 06.02.2024