Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiön perustamisilmoitus YTJ-palvelussa (lisäät itse laaditut asiakirjat)

Perusta osakeyhtiö sähköisesti YTJ-palvelussa. Tällä sivulla on ohjeet perustamisilmoituksen tekemiseen YTJ-palvelussa.

Valitse YTJ-palvelussa osakeyhtiön perustamisilmoitus, kun perustettavassa yhtiössä on yksi tai useampi seuraavista tilanteista:

  • Yhtiöllä on osakepääomaa.
  • Osakkeenomistajina on yrityksiä tai muita yhteisöjä.
  • Kaikilla ilmoittamillasi henkilöillä ei ole suomalaista henkilötunnusta (osakkeenomistajat ja hallituksen jäsenet sekä mahdolliset toimitusjohtaja, tilintarkastaja, prokuristit ja edustajat).
  • YTJ-palvelun ohjatun perustamispaketin luoma vakiomuotoinen yhtiöjärjestys ei riitä.
  • Perustettava yhtiö on julkinen osakeyhtiö (Oyj).

Muussa tapauksessa valitse YTJ-palvelussa ohjattu perustamispaketti (palvelu luo asiakirjat). Lue lisää ohjatusta perustamispaketista.

Milloin ilmoitat?

Tee perustamisilmoitus kaupparekisteriin kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun osakeyhtiön perustamissopimus on allekirjoitettu. Jos ilmoitus myöhästyy, osakeyhtiön perustaminen raukeaa eli yhtiötä ei synny.

Kuka ilmoittaa?

Hallituksen jäsen tai varajäsen allekirjoittaa ilmoituksen. Jos kenelläkään heistä ei ole suomalaista henkilötunnusta, tee ilmoitus verkkolomakkeella. Siirry ohjeeseen: Lomakkeet osakeyhtiön perustamisilmoitusta varten.

Miten ilmoitat?

YTJ-palveluun kirjautumiseen tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Kun olet kirjautunut palveluun, valitse etusivulta ”Yrityksen perustaminen” ja sen jälkeen ”Perusta osakeyhtiö” -kohdasta ”Perustamisilmoitus”. Huomaa: Uudistamme YTJ-palvelua, ja siirryt tässä vaiheessa palvelussa uusiin näkymiin.

Ilmoitat palvelussa seuraavat tiedot:

Ulkomaisista henkilöistä ilmoitat syntymäajan ja kotiosoitteen ja liität passikopion tai muun todistuksen henkilöllisyydestä. Lue luvista Euroopan talousalueen ulkopuolella pysyvästi asuville.

Mitä liitteitä?

Lisäät palvelussa seuraavat liitteet:

  • Perustamissopimus
  • Hallituksen ja mahdollisen toimitusjohtajan vakuutus lain noudattamisesta

Tarvittaessa lisää myös seuraavat liitteet:

  • tilintarkastajan todistus
  • kuitti osakkeiden maksamisesta
  • ulkomaisista henkilöistä passikopio tai muu todistus henkilöllisyydestä.

Mitä liitteitä, jos osakkeiden merkintähinta maksettu apportilla?

Kun osakkeiden merkintähinta on maksettu apportilla, liitä ilmoitukseen tilintarkastajan antama lausunto apporttiomaisuudesta ja selvitys omaisuuden siirtymisestä. Jos apporttina on kiinteistö, selvitys voi olla kopio kiinteistön kauppakirjasta. Lue lisää apportista.

Mitä maksaa?

Hinta netissä on 320 euroa, jonka maksat YTJ-palvelussa ilmoituksen allekirjoittamisen jälkeen.

Aputoiminimi maksaa 60 euroa / aputoiminimi. Lue lisää aputoiminimestä.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.Avautuu uuteen välilehteen

Jos ilmoitat paperilomakkeilla, käsittelyaika on pitempi kuin YTJ-palvelussa ilmoitettaessa. Siirry paperilomakkeiden ohjeisiin.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Seuraa PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 08.12.2023