Följ handläggningen av din anmälan i informationstjänsten Virre.

Enskild näringsidkare

I allmänspråket kallas en enskild näringsidkare för "företagare med firma", "firma" (skrivs även f:ma) och "privatföretag". I lagstiftningen avser "firma" företagets namn.

En person som är bosatt inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet kan vara verksam som enskild näringsidkare i Finland. Se vilka länder hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Etableringsanmälan

När du har lämnat in en etableringsanmälan till Patent- och registerstyrelsen (PRS) får du också ditt företagsnamn skyddat och du kan söka företagsinteckning som säkerhet för kredit. Gå till anvisningarna om hur du lämnar in en etableringsanmälan.

Lämna in etableringsanmälan på nätet

Du kan lämna in din etableringsanmälan i e-tjänsten på ytj.fi. Det är snabbare och billigare än att använda pappersblankett. Gå till e-tjänsten på ytj.fi för att lämna in e-anmälan.

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

Ändringsanmälan

Anmäl till PRS om det sker ändringar i dina uppgifter som finns antecknade i handelsregistret, såsom ändringar i företagets namn eller verksamhetsområde. Kom ihåg att också anmäla ändringar i adress- och kontaktuppgifter. Gå till anvisningarna om hur du lämnar in en ändringsanmälan.

Nedläggningsanmälan

Anmäl om nedläggningen av ditt företag utan dröjsmål. Gå till anvisningarna om hur du lämnar in en nedläggningsanmälan.

Bokslut

Enskilda näringsidkare (företagare med firma) behöver vanligen inte lämna in bokslutet till handelsregistret. Gå till anvisningarna om hur du lämnar in bokslut till handelsregistret.

Följ handläggningen av din anmälan på nätet

Följ hur handläggningen av din anmälan fortskrider genom Sökning av anmälningar i informationstjänsten Virre. Sök uppgifter på FO-nummer eller diarienummer. Gå till Sökning av anmälningar i Virre.

Var får jag hjälp när jag vill starta ett företag?

Regionala nyföretagarcentraler och tjänsten "För företag eller samfund" på webbplatsen Suomi.fi hjälper dig när du vill starta ett företag eller utveckla din företagsverksamhet.

Utskriftsversion
Uppdaterad 17.02.2021