Enskild näringsidkare

En person som är bosatt inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet kan vara verksam som enskild näringsidkare i Finland. I allmänspråket kallas en enskild näringsidkare för "firma" (skrivs även f:ma) och "privatföretag". I lagstiftningen avser "firma" företagets namn.

Etableringsanmälan

När du har lämnat in en etableringsanmälan till Patent- och registerstyrelsen (PRS) får du också ditt företagsnamn skyddat och du kan söka företagsinteckning som säkerhet för kredit.

Gå till anvisningarna om hur du lämnar in en etableringsanmälan.

Lämna in etableringsanmälan på nätet

Du kan lämna in din etableringsanmälan i e-tjänsten på ytj.fi. Det är snabbare och billigare än att använda pappersblankett.

Gå till e-tjänsten på ytj.fi för att lämna in e-anmälan.

Ändringsanmälan

Anmäl till PRS om det sker ändringar i dina uppgifter som finns antecknade i handelsregistret, såsom ändringar i företagets namn eller verksamhetsområde. Kom ihåg att också anmäla ändringar i adress- och kontaktuppgifter.

Gå till anvisningarna om hur du lämnar in en ändringsanmälan.

Nedläggningsanmälan

Anmäl om nedläggningen av ditt företag utan dröjsmål.

Gå till anvisningarna om hur du lämnar in en nedläggningsanmälan.

Bokslut

Enskilda näringsidkare (företagare med firma) behöver vanligen inte lämna in bokslutet till handelsregistret. Gå till anvisningarna om hur du lämnar in bokslut till handelsregistret.

Var får jag hjälp när jag vill starta ett företag?

Regionala nyföretagarcentraler och tjänsten "För företag eller samfund" på webbplatsen Suomi.fi hjälper dig när du vill starta ett företag eller utveckla din företagsverksamhet.

Gå till Nyföretagarcentralernas webbplats.

Gå till Suomi.fi.

Utskriftsversion
Uppdaterad 08.03.2020