Gå direkt till innehållet
E-tjänster
Kontakta oss
Meny

Brister i företagets förmånstagaruppgifter i  handelsregistret

Den här anvisningen gäller företag vars förmånstagaruppgifter är föremål för en tillsynsanmälan som lämnats in till Patent- och registerstyrelsen (PRS) på grund av brister eller inkonsekvenser i förmånstagaruppgifterna.

Vad är en tillsynsanmälan?

Banker, bokföringsbyråer eller andra enligt penningtvättslagen rapporteringsskyldiga lämnar in en tillsynsanmälan till PRS, om de uppgifter som de fått skiljer sig från företagets förmånstagaruppgifter som finns antecknade i handelsregistret.

Exempel 1: Ägarandelen av den verkliga förmånstagaren är X procent i handelsregistret, men enligt till exempel banken är andelen Y procent.

Exempel 2: Person A har antecknats som verklig förmånstagare i handelsregistret. Enligt till exempel revisorn borde person B vara förmånstagare i registret.

PRS ber företaget kontrollera uppgifterna

PRS skickar det företag som är föremål för tillsynsanmälan ett brev där företaget uppmanas att bekräfta handelsregisteruppgifterna eller rätta till bristerna.

Tillsammans med brevet skickas den tillsynsanmälan som en rapporteringsskyldig (exempelvis en bank) har lämnat in. Brevet skickas till företagets postadress som finns antecknad i företags- och organisationsdatasystemet på ytj.fi eller till en ansvarsperson.

Gör så här om du får ett brev från PRS om att kontrollera förmånstagaruppgifterna

Om du får ett brev från PRS, kontrollera företagets uppgifter om verkliga förmånstagare via e-tjänsten på ytj.fi.

En styrelseledamot, verkställande direktören, en ansvarig bolagsman eller en person som auktoriserats att lämna in anmälan till handelsregistret kan kontrollera företagets uppgifter och underteckna anmälan.

Så här kontrollerar du uppgifterna:

  1. Logga in i e-tjänsten på ytj.fi.Öppnas i en ny flik Du behöver en finländsk personbeteckning och därtill antingen personliga nätbankskoder, ett mobil-ID (mobilcertifikat) eller ett chipförsett personkort (EID-kort).
  2. Tryck på länken ”Verkliga förmånstagare (ägare)”. Börja anmäla förmånstagaruppgifter. Tjänsten tar dig vidare till att kontrollera uppgifterna.
  3. Kontrollera i synnerhet personerna, ägarandelarna och rösträttsandelarna. I de flesta fall är förmånstagarna ägare i företaget. Läs mer: Vem är förmånstagare?
  4. Ange uppgifter som har ändrats eller bekräfta att uppgifterna är korrekta och markera att de har kontrollerats. Läs våra anvisningar för att anmäla ändrade uppgifter.
  5. Godkänn, underteckna och skicka anmälan. Anmälan är gratis.

Vi skickar ett förmånstagarutdrag till företaget när vi har registrerat uppgifterna.

Vad händer om företaget inte vidtar åtgärder inom utsatt tid?

Om företaget inte bekräftar att de registrerade uppgifterna har kontrollerats eller ändrar dem inom utsatt tid, gör PRS en anteckning i handelsregistret att det enligt en tillsynsanmälan finns brister eller inkonsekvenser i företagets förmånstagaruppgifter.

PRS skickar företaget ett beslut om anteckningen samt ett särskilt förmånstagarutdrag med följande anteckning:

Patent- och registerstyrelsen har fått en anmälan enligt 6 kap. 5 § i penningtvättslagen om att företagets eller sammanslutningens förmånstagaruppgifter är bristfälliga eller inkonsekventa.

Anteckningen kan göra det svårare för företaget att uträtta ärenden till exempel hos penninginrättningar. Från 2024 kan företag förordnas i likvidation eller avregistreras från handelsregistret på grund av bristfälliga och felaktiga förmånstagaruppgifter.

Anteckningen visas inte på handelsregisterutdraget, men den visas på företagets förmånstagarutdrag. Se vem som har rätt att få uppgifter om företagets verkliga förmånstagare.

Vad ska jag göra om företaget har fått en anteckning?

PRS tar bort anteckningen när företaget anger uppgifter som har ändrats eller bekräftar att förmånstagaruppgifterna i handelsregistret är korrekta. Se ”Gör så här om du får ett brev från PRS om att kontrollera förmånstagaruppgifterna” ovan.

Mer information i lagstiftningen

Anteckningen grundar sig på följande författningar:

Utskriftsversion Uppdaterad 21.12.2023