PRS i 20 år bland ett fåtal PCT-myndigheter
Patent- och registerstyrelsen (PRS) har redan i 20 år fungerat som granskande myndighet enligt den internationella konventionen om patentsamarbete (Patent Cooperation Treaty, PCT). När PRS började som granskande myndighet den 1 april 2005, fanns det bara 11 andra motsvarande myndigheter: USA, Kanada, Ryssland, Spanien, Japan, Australien, Kina, Republiken Korea, Österrike, Sverige och det europeiska patentverket (EPO). I dag är antalet granskande myndigheter 25.
Tack vare PCT-systemet kan man sätta i gång en internationell patentprocess med en enda ansökan som ger möjlighet till ett patent i alla de 158 länder som ingått PCT-avtalet. Ansökan lämnas in till en vald mottagande myndighet och granskas av en internationell PCT-myndighet.
Ökad internationell popularitet
PCT-systemet trädde i kraft 1978. Systemet administreras av Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO). Antalet PCT-ansökningar har ökat stadigt. När Finland började som granskande myndighet, lämnades det in drygt 120 000 PCT-ansökningar per år i världen. År 2024 var antalet inlämnade ansökningar mer än dubbelt så många, cirka 274 300 ansökningar.
I fjol bedömde PRS granskare 184 PCT-ansökningars nyhet och 18 ansökningars patenterbarhet.
Statusen i kraft 10 år åt gången
Statusen som PCT-myndighet är i kraft 10 år åt gången. PRS nuvarande avtal med WIPO upphör att gälla i slutet av 2027, och förberedelserna för att försätta avtalet har redan inletts.
Som PCT-myndighet ger PRS finländska företag möjlighet att få betjäning på finska, vilket kan underlätta i synnerhet små och medelstora företags inträde på den internationella marknaden. Dessutom har PRS satsat starkt på kvaliteten i granskningen av patentansökningar. Rollen som PCT-myndighet har också förutsatt att PRS utvecklar och kontinuerligt förbättrar sina kvalitetssystem.
Läs mer om internationella PCT-ansökningar på prh.fi.
För mer information kontakta
Mika Kotala
Enhetschef
fornamn.efternamn@prh.fi
Tfn 029 509 5460