Poikkeustilanteessa PRH poistaa yrityksen kaupparekisteristä tai määrää sen selvitystilaan
Tällä sivulla kerrotaan poikkeuksellisista tilanteista, joissa PRH poistaa yrityksen kaupparekisteristä tai määrää sen selvitystilaan.
Nämä tilanteet eivät sovellu osakeyhtiön vapaaehtoiseen lopettamiseen. Siirry ohjeisiin osakeyhtiön purkamisen yleisestä tavasta eli selvitystilamenettelystä.
Tarkemmat tiedot poikkeustilanteista löydät alla klikkaamalla linkkejä tai avaamalla sivut valikosta.
- Missä tilanteissa PRH voi poistaa rekisteristä tai määrätä selvitystilaan?
- Mitä PRH tekee?
- Missä tilanteissa PRH määrää selvitystilaan?
- Kuinka haet osakeyhtiön poistamista rekisteristä tai määräämistä selvitystilaan?
- Mitä seurauksia on kaupparekisteristä poistamisella?
- Voiko PRH määrätä rekisteristä poistetun yhtiön selvitystilaan?
Missä tilanteissa PRH voi poistaa rekisteristä tai määrätä selvitystilaan?
PRH voi määrätä yrityksen selvitystilaan tai poistettavaksi kaupparekisteristä seuraavissa tilanteissa:
- Osakeyhtiö tai osuuskunta ei ole ilmoittanut tilinpäätöstään kaupparekisteriin vuoden kuluessa tilikauden päättymisestä PRH:n kehotuksesta huolimatta. Lue lisää poistomenettelystä, kun tilinpäätöstä ei ole ilmoitettu.
- Osakeyhtiö tai osuuskunta ei ole ilmoittanut edunsaajatietojaan kaupparekisteriin PRH:n kehotuksesta huolimatta. Lue lisää poistomenettelystä, kun edunsaajatietoja ei ole ilmoitettu.
- Osakeyhtiö tai osuuskunta on asetettu konkurssiin, joka on rauennut varojen puutteeseen.
- Yritys tai asunto-osakeyhtiö ei ole ilmoittanut kaupparekisteriin päätösvaltaista hallitusta PRH:n kehotuksesta huolimatta. Lue lisää yrityksen palauttamisesta rekisteriin, kun se on poistettu päätösvaltaisen hallituksen puuttumisen takia.
- Elinkeinotoimintalain (565/2023) 6 §:ssä tarkoitettua edustajaa ei ole merkitty kaupparekisteriin.
- Yritys tai asunto-osakeyhtiö on lopettanut toimintansa. Lue lisää toimimattomien yritysten poistomenettelystä.
Mitä PRH tekee?
PRH lähettää kehotuskirjeen, jossa se kehottaa yritystä ilmoittamaan puuttuvat tiedot määräajassa kaupparekisteristä poistamisen uhalla.
Jos yritys ei ilmoita määräajassa, PRH rekisteröi kehotuksen yrityksen kaupparekisteritietoihin. Kehotus julkaistaan myös Virallisessa lehdessä. Samalla PRH kehottaa velkojia esittämään mahdolliset huomautukset määräajassa. Yrityksellä on noin 3,5 kuukautta aikaa ilmoittaa puuttuvat tiedot.
Jos yritys ei ilmoita määräajassa, PRH poistaa sen rekisteristä tai määrää selvitystilaan. PRH voi ratkaista asian, vaikka yrityksen ei voisi näyttää vastaanottaneen kehotusta.
Jos kyseessä on konkurssin raukeaminen, PRH poistaa yhtiön tai osuuskunnan viran puolesta kaupparekisteristä sen jälkeen, kun PRH saa tuomioistuimelta tiedon rauenneesta konkurssista.
Missä tilanteissa PRH määrää selvitystilaan?
Selvitystilaan määräämisen edellytyksenä on, että PRH saa tiedon siitä, että osakeyhtiön tai osuuskunnan varat riittävät selvityskuluihin tai että osakkeenomistaja, velkoja tai joku muu ottaa niistä vastatakseen. Muussa tapauksessa PRH määrää poistettavaksi.
Jos PRH määrää osakeyhtiön tai osuuskunnanselvitystilaan, selvitystilamenettely on pääpiirteissään samanlainen kuin osakeyhtiön tai osuuskunnan päätökseen perustuvassa selvitystilassa. PRH merkitsee selvitystilan alkamisen kuitenkin kaupparekisteriin viran puolesta.
Tutustu tarkemmin:
Lue lisää Finlex-säädöstietopankista: osakeyhtiölaki 20 luku 4-6 §Avautuu uuteen välilehteen ja osuuskuntalaki 23 luku 4-6 §.Avautuu uuteen välilehteen
Kuinka haet osakeyhtiön poistamista rekisteristä tai määräämistä selvitystilaan?
PRH:lle voi tehdä hakemuksen osakeyhtiön poistamisesta kaupparekisteristä tai määräämisestä selvitystilaan osakeyhtiölaissa mainituissa tilanteissa. Lue lisää hakemuksesta rekisteristä poistamisesta tai määräämisestä selvitystilaan.
Mitä seurauksia on kaupparekisteristä poistamisella?
Kaupparekisteristä poistaminen tarkoittaa, että yritys ei voi harjoittaa yritystoimintaa. Lue lisää kaupparekisteristä poistamisen vaikutuksista yritykseen.