Gå direkt till innehållet
Meny

TTVK och Kopiosto meddelar: Nytt läromedel om IP-rättigheter

För att öka kunskapen och förståelsen bland unga har Upphovsrättens informations- och övervakningscentral (TTVK), Kopiosto och Patent- och registerstyrelsen i samarbete med Utbildningsstyrelsen utarbetat ett läromedel för undervisning i IP-rättigheter, det vill säga upphovsrätt och industriella rättigheter.

För att underlätta undervisningen i IP-rättigheter omfattar läromedlet material för en 45–75 minuter lång lektion. Materialet är kostnadsfritt och avsett för årskurserna 7–9, gymnasiet, yrkesutbildningen och yrkeshögskolorna. Vi rekommenderar läromedlet särskilt till lärarstuderande som ett nödvändigt verktyg för att lösa frågor om IP-rättigheter i arbetet.

Övningsuppgifterna har utarbetats tillsammans med pedagogiska experter, och olika målgrupper har testat läromedlet. Läromedlet ingår i en kampanj som ökar kunskapen om IP-rättigheter och som genomförs med stöd av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO).

Betydelsen av IP-rättigheter ökar

IP-rättigheter (Intellectual Property Rights, IPR) har en ökande betydelse för ekonomin och sysselsättningen enligt EUIPOs utredningar. Samtidigt är det oroväckande att fler och fler 15–24-åringar kränker IP-rättigheter, exempelvis genom att använda produktförfalskningar och olagliga innehållstjänster.

Kostnadsfritt läromedel och webbinarium

Materialet innehåller ett informationspaket för lärare, övningsuppgifter på olika nivåer, bildspel, exempel på lektionsplaner, anvisningar för övningsuppgifter samt länkar till läroplaner. Materialet ger information om grundbegreppen inom IP-rättigheter och vad IP-rättigheterna innebär för företag samt aktörer inom den kreativa branschen. Det finns också korta undervisningsvideor för att stödja och liva upp undervisningen.

Det kostnadsfria materialet finns på svenska på iprattigheter.fiÖppnas i en ny flik
Det kostnadsfria materialet finns på finska på ipoikeudet.fiÖppnas i en ny flik

Tisdagen 10 september kl. 16–17 hålls ett webbinarium på finska för lärare och lärarstuderande om IP-rättigheter och användningen av det nya läromedlet i undervisningen. Du kan anmäla dig till webbinariet via den här länken.Öppnas i en ny flik


Utskriftsversion Uppdaterad 28.08.2024