Gå direkt till innehållet
Meny

WIPO ST.26 – ny standard för sekvenslistor i patentansökningar

WIPOs nya standard och motsvarande ändringar i PCT-reglerna träder i kraft den 1 juli 2022.

Om en nationell eller internationell patentansökan som lämnats in till Patent- och registerstyrelsen (PRS) omfattar biosekvenser, ska en sekvenslista ingå i beskrivningsdelen. Från den 1 juli 2022 ska sekvenslistan utformas i XML-format (eXtensible Markup Language) enligt den nya standarden ST.26. Den nya standarden ersätter den tidigare standarden ST.25.

Världsorganisationen för immaterialrätt WIPO har i samarbete med patentverken utvecklat mjukvaran WIPO Sequence. Med hjälp av mjukvaran kan sökande förbereda sekvenslistor i enlighet med ST.26. Du kan ladda ner mjukvaran på WIPOs webbplats. Läs mer och ladda ner mjukvaran WIPO Sequence på WIPOs webbplats (på engelska).Öppnas i en ny flik

Efter att den nya standarden har trätt i kraft, kontrollerar vi sekvenslistorna i patentansökan i samband med den formella granskningen. Om vi upptäcker problem i sekvenslistan, kontaktar vi sökanden.

Ändringar i 11 § i patentbestämmelserna

Även 11 § i patentbestämmelserna ändras för att den ska stämma överens med standarden. Paragrafen från och med den 1 juli 2022:

”Om ansökan omfattar en sekvens av tio eller fler på varandra följande, exakt definierade nukleotider eller en sekvens av fyra eller fler på varandra följande, exakt definierade aminosyror, ska i beskrivningen ingå en sekvenslista över dessa som är utformad enligt WIPO:s standard ST.26. Sekvenslistan ska lämnas in på det sätt som anges i standard ST.26.

Om beskrivningen också omfattar en sekvenslista i annan form, ska den motsvara sekvenslistan enligt ST.26.”

Ytterligare information om den nya standarden:

"WIPO Standard ST.26" (pdf) på WIPOs webbplats på engelska.Öppnas i en ny flik

Europeiska patentverkets meddelande om sekvenslistorna den 9 december 2021 på EPO:s webbplats på engelska. Öppnas i en ny flik


För mer information kontakta:
Jani Päiväsaari
Byråchef
Tfn 029 509 5842
E-post: fornamn.efternamn@prh.fi


Utskriftsversion Uppdaterad 16.06.2022