Gå direkt till innehållet
Meny

Tankar om ombudsexamen från ett ombud för industriellt rättsskydd

Auktorisationssystemet enligt lagen om auktoriserade ombud för industriellt rättsskydd har varit i kraft i tio år och gäller ombud som utför uppdrag på området för industriellt rättsskydd. Jag är det första – och tills vidare det enda – auktoriserade ombudet för industriellt rättsskydd som avlagt alla delområden i ombudsexamen, men som helhet den tredje personen med rätt att använda yrkesbeteckningen. Därför fick jag äran att berätta om mina erfarenheter kring examen och dess betydelse.

Strukturen i examen samt kraven som ställs på ombud

Ombudsexamen består av en gemensam del och tre delområden inom industriellt rättsskydd. Jag började med delområdet patenträtt och den gemensamma delen 2020 och fortsatte med delområdet varumärkesrätt 2021. Sist avlade jag delområdet mönsterrätt 2023. Delområdena i ombudsexamen består av industriellt rättsskydd så att när examinanden avlägger ett delområde ger det rätt att använda motsvarande yrkesbeteckning, det vill säga patent-, varumärkes- eller mönsterrättsombud, som skyddas i lagen. Yrkesbeteckningen ombud för industriellt rättsskydd omfattar dem alla.

Ett auktoriserat ombud måste också uppfylla andra villkor för behörighet, arbetshistoria och utbildning i varje delområde. Jag är utbildad diplomingenjör och juris magister. Jag hade inte planerat att avlägga alla delområden i examen när jag gick över till IP-branschen för nästan sex år sedan efter att ha jobbat inom energibranschen och på olika domstolar en längre tid. Men efter att ha avlagt ett delområde kändes det naturligt att fortsätta till nästa.

Mina erfarenheter av examen

Förberedelserna inför ombudsexamina krävde att jag i detalj satte mig in i teorin och förberedde mig i praktiken på examensprovet där jag skulle klara av ett ganska stort antal uppgifter på en begränsad tid.

Jag försökte förbereda mig så bra som möjligt för varje delområde under en längre tid. Mest krävande var delområdet patent, men varje delområde hade partier som krävde särskild koncentration, såsom utformning och ändring av ett självständigt patentkrav i ett svar på ett föreläggande, särskiljningsförmåga och risk för förväxling av varumärken, särprägel för mönster samt att skydda en beståndsdel i sammansatta produkter med mönsterrätt. I varje delområde ska man tillräckligt känna till EU-nivån och den nationella och internationella nivån samt de senaste ändringarna i lagstiftningen.

Fördelarna med ombudsexamen

Syftet med auktorisationen är att säkerställa åt kunder nivån på yrkeskunnande hos personer som utför uppdrag på området för industriellt rättsskydd. För mig var det viktigaste i examensprestationerna att lära mig nytt och att i mitt arbete redan från början ha nytta av studierna, vilket gjorde att jag snabbt och effektivt kunde börja sköta ärenden.

Min arbetsgivare möjliggjorde min utbildning och gav möjlighet till att avancera till mångsidiga arbetsuppdrag utan vilka jag inte skulle vara ombud för industriellt rättsskydd. För mig innebär yrkesbeteckningen ombud för industriellt rättsskydd en omfattande och djup kännedom om industriellt rättsskydd. Tillsammans med en motsvarande arbetserfarenhet ger det en bra grund för att hjälpa kunder på ett övergripande sätt i den här utmanande och mångsidiga branschen som kräver särskild sakkunskap. Jag kan inte annat än att rekommendera det till alla intresserade.


Bild: Kols­ter Oy Ab









Sini Petsalo

Associate Partner | Kolster Oy Ab
Ombud för industriellt rättsskydd
Rättegångsbiträde med tillstånd
Europavarumärkes- och mönsterrättsombud

Utskriftsversion Uppdaterad 27.06.2024