Gå direkt till innehållet
Meny

PRS enkät om närståendekretsar till stiftelser – stiftelser identifierar sin närståendekrets väl

I maj 2024 genomförde Patent- och registerstyrelsen (PRS) en enkät till stiftelser. Nästan alla av de 252 stiftelser som svarade på enkäten konstaterade att de identifierar sin närståendekrets. 46 procent har redan utarbetat en närståendekretsanvisning och 41 procent tänker utarbeta en anvisning inom kort. Närståendekretstransaktioner måste uppges i verksamhetsberättelserna, vilket 94 procent av de som svarade redan hade gjort.

PRS har vid sin tillsyn över stiftelser observerat att det för en del av stiftelserna är oklart till exempel vem som hör till stiftelsens närståendekrets, vad som avses med närståendekretstransaktioner och hur de ska rapporteras i årsrapporten. Därför kartlade PRS i sin enkät stiftelsernas kännedom om lagstiftningen som gäller närståendekretstransaktioner och hur stiftelserna har beaktat närståendekretsregleringen.

Enkäten genomfördes som en Webropol-enkät och skickades till stiftelser som har anmält sin e-postadress till PRS. Det var frivilligt att svara på enkäten. Det var också möjligt att svara anonymt.

Sammanlagt 1 094 enkäter skickades ut. Det kom in 252 svar, och svarsprocenten var 26,8.

I svaren är det positivt att märka att så många stiftelser kommer att utarbeta en närståendekretsanvisning inom kort. Därmed nådde enkäten ett av sitt viktigaste mål. Ett annat viktigt mål var att överhuvudtaget fästa uppmärksamhet vid identifiering av närståendekretsar. Identifieringen verkade vara bristfällig i synnerhet vad gäller tillhörigheten till revisorers närståendekrets.

För mer information kontakta

Timo Korhonen
Jurist
Patent- och registerstyrelsen
timo.korhonen@prh.fi
Tfn 029 509 5019

Utskriftsversion Uppdaterad 14.06.2024