Gå direkt till innehållet
Meny

PRS har avbrutit avregistreringen av företag ur handelsregistret – ny lag under beredning

Patent- och registerstyrelsen (PRS) har tillsvidare avbrutit avregistreringen av företag ur handelsregistret, eftersom arbets- och näringsministeriet (ANM) bereder ändringar i lagstiftningen.

Enligt nuvarande lagstiftning ska PRS avregistrera aktiebolag eller andelslag ur handelsregistret om företagen trots uppmaningar inte anmäler sina boksluts- eller förmånstagaruppgifter inom utsatt tid. Avregistrerade företag kan inte ansöka om återregistrering i handelsregistret hos PRS, istället måste företagen söka ändring i PRS beslut genom besvär hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

ANM föreslår en lagändring som skulle ge möjlighet att ansöka om återregistrering för företag som på grund av oförstånd eller andra mänskliga orsaker har avregistrerats ur handelsregistret.

Den nya lagstiftningen skulle tillämpas på sådana företag som har strukits ur handelsregistret från och med början av 2023.

Vad innebär avbrytande av avregistreringsförfarande?

PRS har avbrutit fem avregistreringsförfaranden som ännu inte har framskridit till avregistrering. Dessa avregistreringsförfaranden inbegriper aktiebolag och andelslag som inte har lämnat in sina boksluts- eller förmånstagaruppgifter inom utsatt tid.

Avbrytandet innebär att de företag som ingår i avregistreringsförfarandet inte stryks ur handelsregistret.

PRS har skickat uppmaningsbrev till de företag som berörs av de avbrutna förfarandena. I breven har företagen uppmanats att lämna in de uppgifter som saknas. Även om avregistreringsförfarandet har avbrutits ska de företag som fått uppmaningsbrevet lämna in uppgifterna som saknas till PRS.

För en del av de företag som berörs av de avbrutna förfarandena har en anteckning redan förts in i handelsregisteruppgifterna, där PRS uppmanar företagen att lämna in uppgifterna som saknas inom utsatt tid. Anteckningen raderas ur företagets uppgifter när företaget har lämnat in nämnda uppgifter.

Vad innebär detta för redan avregistrerade företag?

Enligt lagförslaget kan företag som avregistrerats från och med 2023 ansöka om återregistrering hos PRS. Ansökan om återregistrering kunde bli möjlig när den nya lagstiftningen träder i kraft.

PRS publicerar anvisningar om återregistrering på prh.fi efter att den nya lagstiftningen har godkänts.

Uppgifter som saknas eller ändras ska anmälas till handelsregistret

Aktiebolag och andelslag ska lämna in ändrade registeruppgifter samt boksluts- och förmånstagaruppgifter till handelsregistret utan särskilda uppmaningar.

Avsikten med PRS handelsregister är att registrera tidsenliga och tillförlitliga uppgifter om företag och deras ansvarspersoner och att hålla uppgifterna tillgängliga för alla. Det här är viktigt för att främja kontakterna inom näringsverksamheten och försäkra genomskådligheten av affärsverksamheten.

Arbets- och näringsministeriet styr PRS verksamhet och ansvarar för den lagstiftning som reglerar PRS verksamhet.


För mer information kontakta:

Handelsregistrets rådgivning
E-post: neuvonta.kaupparekisteri(a)prh.fi
Tfn 029 509 5040, vardagar mån–fre kl. 9–15

Utskriftsversion Uppdaterad 17.09.2024