Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Tatu ja Patu haluavat patentoida aamutoimiautomaatin

Tatu ja Patu Oudot kojeet, Otava 2009 - Aamutoimiautomaatti


Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjassa "Tatu ja Patu, elämä ja teot" (Otava 2018) kerrotaan muun muassa siitä, kuinka kaikkien lasten tuntemista outolalaisista Tatusta ja Patusta tuli keksijöitä. Valitettavasti kirjan mukaan "Patentti- ja rekisterihallitus ei ole myöntänyt yhdellekään Tatun ja Patun keksinnölle patenttia, mutta poikien itsensä perustama tatentti- ja patenttitoimisto sen sijaan on". Ensimmäinen syy surkealle asiantilalle on tietenkin se, että Tatu ja Patu eivät ole yrittäneetkään hakea patenttia PRH:lta.

Mitäpä jos he kokeilisivat?

Suomessa patenttia haetaan Patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH). PRH voi myöntää patentin, joka on voimassa Suomessa.

Vaihe 1: Tatun ja Patun patenttihakemus

Patenttihakemus on perin virallinen ja tärkeä dokumentti. Se koostuu selitysosasta, piirustuksista ja patenttivaatimuksista. Selityksen avulla alan ammattilaisen pitää pystyä käyttämään keksintöä sen perusteella. Patenttihakemuksen piirustukset pitää tehdä mustin viivoin, ja ne sisältävät vain selityksen ymmärtämiseksi välttämättömät yksityiskohdat, jotka on esitetty viittausmerkein. Patenttivaatimusten sanamuoto määrää, mitä mahdollinen patentti todellisuudessa suojaa.

Tutustu Tatun ja Patun hakemukseen.

Vaihe 2: PRH tutkii hakemuksen ja tekee uutuustutkimuksen

Me PRH:ssa teemme hartiavoimin töitä varmistaaksemme, että jos patentti myönnetään, se tehdään oikein perustein. Kun patenttihakemus on saapunut PRH:een, tarkastetaan ensimmäiseksi, että hakemus sisältää asianmukaiset liitteet ja että hakemusmaksu on maksettu. Sen jälkeen tutkijainsinööri tekee uutuustutkimuksen ja arvioi keksinnön patentoitavuuden.

Tutustu todelllisiin patenttijulkaisuihin, jotka tutkijainsinööri aamutoimiautomaattia tutkiessaan löysi.

Vaihe 3: PRH lähettää teknisen välipäätöksen

Patenttihakemuksen hyväksyminen ei suinkaan ole läpihuutojuttu. Patentoitavalta keksinnöltä vaaditaan kolme perusasiaa: uutuutta, olennaista eroa ennestään tunnettuun tekniikkaan sekä teollista käyttökelpoisuutta.

Tutkittuaan hakemuksen perusteellisesti PRH:n tutkijainsinööri kirjoittaa hakijalle välipäätöksen, jossa hän ottaa näihin kantaa löytämiensä estejulkaisujen perusteella.

Tutustu tutkijainsinöörin mielipiteeseen aamutoimiautomaatin patentoitavuudesta.

Vaihe 4: Aamutoimiautomaatin patentinhakuprosessin lopputulos

Välipäätöksen saapuminen on aina hakijalle jännittävä hetki. Niin tälläkin kertaa.

Tatu ja Patu avaavat jännittyneinä saamansa postin. Tutkijainsinööri on antanut hyväksyvän välipäätöksen. P atentoinnin perusedellytykset täyttyvät ja hakemuksen hyväksymiselle ei ole estettä.

PRH onnittelee Tatua ja Patua!


Teksti: Jorma Lehtonen, asiakkuuspäällikkö ja Anni Lähdetie, tutkijainsinööri, PRH
Kuvat: Aino Havukainen ja Sami Toivonen


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 14.07.2021