Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Täytyykö valita tilintarkastaja?

Tilintarkastuslain mukaan osakeyhtiö voi tietyin edellytyksin jättää valitsematta tilintarkastajan. Jos yhtiöjärjestys kuitenkin edellyttää tilintarkastajaa, tilintarkastaja täytyy valita.

Milloin tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta?

Tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta, jos sekä päättyneellä että sitä välittömästi edeltäneellä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä:

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  • liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa tai
  • palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.

Tilintarkastuslaissa säädetään kuitenkin erityistilanteista, joissa tilintarkastaja on aina valittava. Lue lisää tilintarkastuslaki 2 luku 2 § Finlex-säädöstietopankista.Avautuu uuteen välilehteen

Kuinka monta tilintarkastajaa täytyy valita?

Jos osakeyhtiöön valitaan vain yksi tilintarkastaja, joka ei ole tilintarkastusyhteisö, täytyy valita ainakin yksi varatilintarkastaja.

Huomaa: voit ilmoittaa kaupparekisteriin vain hyväksytyn tilintarkastajan ja varatilintarkastajan (HT, KHT).

Jos rekisteriin merkitystä tilintarkastajasta on luovuttu, tee asiasta muutosilmoitus. Jos yhtiöjärjestyksessä on määräys tilintarkastajista ja tilintarkastuksesta luovutaan, täytyy yhtiöjärjestystäkin muuttaa. Lue tarkempi ohje tilintarkastusta koskevien määräysten poistamiseen.

Tietyissä tilanteissa osakeyhtiöllä on velvollisuus valita KHT-tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö. Lue lisää tilintarkastuslain 2 luvun 5 § Finlex-säädöstietopankista.Avautuu uuteen välilehteen

Tietoa tilintarkastajista

PRH ylläpitää tilintarkastuslakiin perustuvaa tilintarkastajarekisteriä ja tilintarkastajatutkintorekisteriä. Tilintarkastajahaulla voit hakea Suomessa toimivia tilintarkastajia ja tilintarkastusyhteisöjä.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 26.02.2024