Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yritysmuodon muuttaminen

Keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön sovellettavasta laista riippuen kaupparekisterimenettely on samanlainen kuin osakeyhtiöllä tai asunto-osakeyhtiöllä.

Osakeyhtiön yritysmuodon muuttaminen

Siirry ohjeisiin: Osakeyhtiön yritysmuodon muuttaminen.

Asumisyhteisömuodon muuttaminen

Siirry ohjeisiin: Asunto-osakeyhtiön asumisyhteisömuodon muuttaminen.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön muuttaminen osakeyhtiöksi

Kun yritysmuoto halutaan muuttaa osakeyhtiöksi, ilmoittamisen tapa riippuu siitä, onko yhtiöjärjestys rekisteröity uudessa sähköisessä muodossa vai ei. Katso ohjeet kumpaankin tilanteeseen alta.

Tilanne 1: Yhtiöjärjestys rekisteröity uudessa sähköisessä muodossa

Kun keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestys on rekisteröity uudessa sähköisessä muodossa ja haluat muuttaa keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakeyhtiöksi, et voi ilmoittaa yhtiöjärjestyksen muuttamista sähköisesti YTJ-palvelussa. Tee yhtiöjärjestyksen muutosilmoitus paperilomakkeella.

Lue tarkemmat ohjeet: Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muutos paperilomakkeilla.

Tilanne 2: Yhtiöjärjestys ei ole rekisteröity uudessa sähköisessä muodossa

Kun keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestys ei ole rekisteröity uudessa sähköisessä muodossa ja haluat muuttaa keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakeyhtiöksi, tee ilmoitus sähköisesti YTJ-palvelussa. Voit tehdä yhtiöjärjestyksen muutosilmoituksen myös paperilomakkeilla.

Huomio! Vaikka kyseessä on yritysmuodon muuttaminen, valitset YTJ-palvelussa Ilmoituksen sisältö -kohdassa Ilmoitan yleisiä muutoksia / yhtiöjärjestys.

Lue tarkemmat ohjeet: Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muutos - yhtiöjärjestys tekstikentässä YTJ-palvelussa.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

Tee ilmoitus.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön muuttaminen asunto-osakeyhtiöksi

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö voidaan muuttaa asunto-osakeyhtiöksi. Yrityksen Y-tunnus säilyy samana.

Ilmoittamisen ohjeet riippuvat siitä, muutetaanko yhtiön yhtiöjärjestys uuteen sähköiseen muotoon vai ei. Katso ohjeet kumpaankin tilanteeseen alla.

Tilanne 1: Yhtiön yhtiöjärjestys on jo uudessa sähköisessä muodossa tai muutetaan uuteen sähköiseen muotoon

Ilmoita yritysmuodon muutos YTJ-palvelussa. Paperilomakkeella ilmoittaminen ei ole mahdollista.

Milloin ilmoitat?

Tee ilmoitus viivytyksettä.

Kuka ilmoittaa?

Joku hallituksen jäsenistä tai isännöitsijä allekirjoittaa ilmoituksen. Prokura ei riitä kaupparekisteri-ilmoituksen allekirjoittamiseen. Lue lisää sähköisen ilmoituksen allekirjoittamisesta ytj.fi-sivuilta.

Hallituksen varsinainen jäsen tai isännöitsijä voi valtuuttaa jonkun muun tekemään ilmoituksen netissä. Lue lisää sähköisen ilmoituksen valtuuttamisesta ytj.fi-sivuilta.

Mitä maksaa?

Yritysmuodon muutos asunto-osakeyhtiöksi sähköisesti YTJ-palvelussa maksaa 320 euroa.
YTJ-palvelu laskee maksun automaattisesti.

Maksat palvelussa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoitteen. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksuhinnastoon.

Miten teet ilmoituksen YTJ-palvelussa?

Tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen ja lisäksi joko henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin (HST-kortti).

Valitse Ilmoituksen sisältö -kohdassa Yritysmuodon muutos. Palvelu ohjaa ilmoituksen teossa ja luo muutetun yhtiöjärjestyksen antamiesi tietojen perusteella.

Yhtiöjärjestyksen 1–4 § (toiminimi, kotipaikka, toimiala ja huoneistoselitelmä) ovat määrämuotoisia. Palvelu luo ne antamiesi tietojen ja valintojen perusteella. Pakolliset tiedot on merkitty tähdellä (*).

Yhtiöjärjestyksen kaikki muut tiedot tulevat määräyksiin 5 §:stä alkaen. Ne ovat tekstikentässä palvelun kohdassa Muut yhtiöjärjestyksen tiedot. Muuta määräyksiä tai tallenna uusia määräyksiä tarvittaessa.

Siirry YTJ-palveluun tekemään ilmoitus.

Tee ilmoitus.

Tilanne 2: Yhtiön yhtiöjärjestystä ei muuteta uuteen sähköiseen muotoon

Jos keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestystä ei ole rekisteröity uudessa sähköisessä muodossa, yhtiö voi halutessaan ilmoittaa muutoksesta ilman, että se muuttaa yhtiöjärjestyksen uuteen sähköiseen muotoon.

Tee yhtiöjärjestyksen muutosilmoitus netissä YTJ-palvelussa. Voit tehdä yhtiöjärjestyksen muutosilmoituksen myös paperilomakkeilla.

Huomio! Vaikka kyseessä on yritysmuodon muuttaminen, valitset YTJ-palvelussa ilmoituksen sisältö -kohdassa Ilmoitan yleisiä muutoksia / yhtiöjärjestys.

Miten ilmoitat?

Kun ilmoitat YTJ-palvelussa, lue tarkemmat ohjeet: Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muutos - yhtiöjärjestys tekstikentässä YTJ-palvelussa.

Jos ilmoitat paperilomakkeilla, lue tarkemmat ohjeet: Asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen muutosilmoitus paperilomakkeilla.

Miten seuraat ilmoituksen käsittelyä?

Voit seurata PRH:een lähettämäsi ilmoituksen käsittelytilannetta Virre-tietopalvelun ilmoitushausta. Siirry Virre-tietopalvelun ilmoitushakuun.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 18.11.2022