Pöytäkirja 3/2021
Tekijänoikeuden yhteishallinnoinnin kehittämisen neuvottelukunta
Aika 8.9.2021, kello 09:30
Paikka Teams -kokous
Anna Vuopala, hallitusneuvos / Opetus- ja kulttuuriministeriö (puheenjohtaja)
Petra Sormunen, lakimies / Patentti- ja rekisterihallitus (sihteeri)
Vesa Härmälä, erityisasiantuntija / Patentti- ja rekisterihallitus
Anu Kähkönen, varapuheenjohtaja / Suomen journalistiliitto ry
Katri Soramäki, toiminnanjohtaja / Visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden järjestö Grafia ry
Olli Virtaperko, musiikintekijä / oikeudenhaltija
Jari Muikku, toiminnanjohtaja / Suomen musiikkikustantajat ry
Susanna Kantelinen, liittohallituksen jäsen / Sulasol ry
Elina Kuusikko, toiminnanjohtaja / Suomen Näyttelijäliitto ry
Aura Lehtonen, lakimies / Suomen Taiteilijaseura
Antti Härmänmaa, lakiasiainjohtaja / Teosto ry
Janne Lilleberg, talous- ja hallintopäällikkö / Audiovisual Producers Finland APFI ry
Jukka-Pekka Timonen, varatoimitusjohtaja / Kopiosto ry
Tommi Nilsson, toiminnanjohtaja / Kuvasto ry
Anne Salomaa, toiminnanjohtaja / Sanasto ry
Tuomas Talonpoika, johtaja / Gramex ry
Riikka Tähtivuori, lakiasiainjohtaja / Medialiitto
Minna Aalto-Setälä, lakimies / Keskuskauppakamari
Taina Roth, toimitusjohtaja / Digiloi Oy
Asko Metsola, lakimies / Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry
Timo Hynynen, lakimies / Metropolia Ammattikorkeakoulu
Maria Rehbinder, tekijänoikeusasiamies / Aalto-yliopisto
Mikko Tähkänen, lakimies / Kirkkohallitus
Pekka Heikkinen, lakimies / Kansalliskirjasto
Mikko Kuutti, apulaisjohtaja / Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI
Miira Kuhlberg, erityisasiantuntija / Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Katri Olmo, lakiasiainjohtaja / Yleisradio
Olli Korhonen, lakimies / Opetushallitus
Nathalie Lefever / Cupore
1. Kokouksen avaus sekä asialistan ja edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen
Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 09:34 ja esitteli asialistan. Hyväksyttiin asialista ja edellisen kokouksen pöytäkirja.
2. Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen tutkimus tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista
Cuporen edustaja esitteli tekijänoikeuden yhteishallinnointia tarkastelevaa hanketta ja tutkimuksen tuloksia sekä parannusehdotuksia. Tutkimuksessa tarkasteltiin (1) yhteishallinnointiorganisaatioiden toiminnan läpinäkyvyyttä, (2) oikeudenhaltijoiden mahdollisuutta osallistua yhteishallinnointiorganisaatioiden päätöksentekoon, (3) yhteishallinnointiorganisaatioihin kohdistuvia sisäisiä ja ulkoisia valvontamenettelyjä, (4) yhteishallinnointiorganisaatioiden päätöksien yhtenäisyyttä ja johdonmukaisuutta, (5) yhteishallinnointiorganisaatioiden aktiivisuutta analysoida markkinoita ja reagoida oikeudenhaltijoiden pyyntöihin, (6) yhteishallinnointiorganisaatioiden kykyä kerätä ja jakaa tekijänoikeuskorvauksia, (7) yhteishallinnointiorganisaation oikeudenhaltijoihin ja käyttäjiin kohdistuvan kohtelun tasapuolisuutta ja (8) yhteishallinnointiorganisaation toimivallan jakautumista ja eturistiriitojen välttämiseen kohdistuvia menettelyjä. Tutkimus tullaan julkaisemaan marraskuussa. Keskusteltiin tutkimustuloksista ja keskustelussa esiin nousi av-alan oikeuksien pirstaloituneisuus ja se, että vain pieni osa oikeuksista on kollektiivisen hallinnoinnin piirissä verrattuna muiden alojen tilanteeseen.
3. WIPO:n Good Practice Toolkit for CMOs päivitys
Kansalliskirjaston lakimies Pekka Heikkinen esitteli KAM-sektorin kansainvälisiä muutosehdotuksia WIPOn työkalupakkiin. Kommentit pitivät sisällään yleisiä näkökohtia sekä kommentteja liittyen yhteishallinnointiorganisaatioiden toiminnan läpinäkyvyyteen, suhteeseen jäseniin sekä lisenssinsaajiin, taloushallintoon, varojenjakoon, hallintomenoihin, valvontaan ja ohjaukseen.
Koska kommentit oli annettu kansainvälisestä näkökulmasta, keskusteluissa nousi esiin mahdollinen tarve pohtia KAM-sektorin kansallista näkemystä yhteishallinnointiin. Keskusteltiin yleisesti myös tarpeesta kehittää esityksessä esitettyjä näkemyksiä eteenpäin ja miten ne soveltuvat Suomessa tapahtuvaan yhteishallinnointiin.
4. Suomen Musiikinkustantajat ry: Kollektiivi- ja individuaalilisensoinnin välisestä dynamiikasta: trendejä ja muutosvoimia
Suomen Musiikinkustantajat ry:n toiminnanjohtaja Jari Muikku esitteli kollektiivi- ja individuaalilisensoinnin muutosvoimia ja markkinatrendejä. Tärkeimpänä muutosvoimana esityksessä nostettiin esiin teknologia ja markkinatrendeinä käytiin läpi sisältöjen jakelun globalisaatiota, tekoälyä, uudenlaisia toimijoita sekä toimintatapoja, oikeuksien itsehallinnointia, monenlaisia sisältöjä sisältäviä palveluita ja oikeuksien kollektiivihallinnoinnin haasteita.
Keskusteltiin kollektiivihallinnoinnin tulevaisuudesta ja etenkin sen suhteesta itsehallinnointiin ja erilaisiin mahdollisuuksiin hallinnoida oikeuksia näiden kahden hallinnointivaihtoehdon välillä. Keskusteluissa nousi myös esiin teoksien markkina-arvon määrittely ja suomalaisen kulttuurin turvaaminen kansainvälisten toimijoiden kanssa.
5. Muut ajankohtaiset asiat
Puheenjohtaja kertoi Kansalliskirjaston hankkeesta koskien ISNI-tunnistetta. Hankkeen tavoitteena on ottaa järjestöjen omien tunnisteiden oheen uusi kansainvälinen tunniste, joka tunnistaa julkaistun teoksen tekijän yksiselitteisesti muista tekijöistä. Se ottaa huomioon myös henkilön nimen eri kirjoitusasut. Hanke on hakenut avustusta Suomen kestävän kasvun ohjelmaan kuuluvista Kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetuista. Hankkeessa on mukana viisi tekijänoikeusjärjestöä (Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Teosto) ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa.
PRH kertoi avoimuusraportteihin liittyvistä ajankohtaisista asioista. Keskusteluihin nostettiin myös tekijänoikeuden loukkauksien tutkimisiin liittyvät haasteet.
6. Seuraavat kokoukset
Seuraava kokous pidetään keskiviikkona 8.12.2021 klo 9:30 – 11:30.
7. Kokouksen päättäminen
Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 11:23.
JAKELU Tekijänoikeuden yhteishallinnoinnin kehittämisen neuvottelukunnan jäsenet ja varajäsenet
Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivut