Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Välipäätös

PRH lähettää mallin rekisteröinnin hakijalle välipäätöksen, jos PRH on löytänyt jonkin rekisteröinnin esteen. Välipäätös lähetetään kirjattuna kirjeenä.

Pääsääntöisesti PRH antaa vain yhden välipäätöksen. Tarvittaessa voidaan kuitenkin antaa muitakin välipäätöksiä.

Välipäätöksessä PRH voi myös pyytää hakijaa korjaamaan joitakin muodollisia puutteita, esimerkiksi puuttuvia lisämaksuja ja valtakirjoja.

Missä ajassa vastaat välipäätökseen?

Vastausaika mallin rekisteröintiasioissa on kaksi kuukautta välipäätöksen antamispäivästä alkaen. On erittäin tärkeää vastata välipäätökseen PRH:n antamassa määräajassa. Jos toimitat vastauksesi myöhässä, PRH jättää hakemuksen sillensä eli ei jatka rekisteröintiä.

Sillensäjättö ja yksi mahdollisuus uuteen käsittelyyn

Jos et vastaa määräajassa ja saat sillensäjättöpäätöksen, voit pyytää PRH:lta niin sanottua hakemuksen uudelleenkäsittelyä. Sitä voi pyytää yhteen hakemukseen vain yhden kerran. Uudelleenkäsittelystä velotetaan erillinen maksu. Tutustu hinnastoon ja maksuohjeisiin.

Jos uudelleenkäsittelyssä et vastaa välipäätökseen, ja PRH jättää hakemuksen sillensä vielä toisenkin kerran, hakemuksesi jää käsittelemättä kokonaan. Hakemuksessa olevia malleja ei siis rekisteröidä.

Voiko vastausaikaan saada pidennystä?

PRH voi antaa pidennystä kahden kuukauden vastausaikaan, kun pyydät sitä välipäätöksessä annetun vastausajan sisällä. Pyyntö pitää tehdä kirjallisesti, mutta muuten se on vapaamuotoinen.

Jokaisen välipäätöksen jälkeen voi saada yhden pidennyksen ilman perusteluja. Toisen pidennyksen saaminen edellyttää erityisiä perusteluita.

PRH myöntää kesäpidennyksen ilman perusteluja kaikkiin välipäätöksiin, joiden määräaika päättyy 1.6.–31.8. Kesäpidennyksiä voi siis olla useampia kuin yksi.

Kuinka vastaat välipäätökseen?

Välipäätökseen pitää vastata kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostilla.

On suositeltavaa tutustua esimerkkeihin siitä, kuinka vastaat välipäätökseen ja kuinka voit päästä eroon välipäätöksessä ilmoitetuista esteistä. Siirry esimerkkeihin.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 27.03.2020