Millaiseen keksintöön voit saada hyödyllisyysmallin?

Hyödyllisyysmallin voi saada tekniseen ratkaisuun, jota voidaan käyttää teollisesti. Myös kemialliset yhdisteet, ravinto- tai lääkeaineet ja mikrobiologiset keksinnöt ovat suojattavissa hyödyllisyysmallilla. Sen sijaan menetelmää tai käyttöä ei voi suojata hyödyllisyysmallilla: ne voi suojata vain patentilla.

Hyödyllisyysmallin voi saada vain sellaiseen keksintöön, joka on uusi ja keksinnöllinen. Keksinnöllisyys tarkoittaa sitä, että keksinnön pitää erota selvästi kaikista ennen rekisteröinnin tekemispäivää tunnetuksi tulleista keksinnöistä. Selvä ero ennestään tunnettuihin keksintöihin tarkoittaa sitä, että se ei ole aivan ilmeinen keskitason ammattilaiselle.

Hyödyllisyysmalli on tarkoitettu suojaksi yksinkertaisille laite- ja tuotekeksinnöille. Hyödyllisyysmalli voi olla sopiva suojamuoto, jos

  • tarvitset suojan nopeasti
  • sinulle riittää 10 vuoden suoja-aika (patentin suoja-aika on 20 vuotta)
  • olet perehtynyt ennestään tunnettuihin keksintöihin ja vakuuttunut, että oma keksintösi on uusi ja keksinnöllinen.

Hyödyllisyysmalli vai patentti?

Patenttien osalta PRH:n tutkijainsinöörit selvittävät patentoitavan keksinnön uutuuden eli että mitään vastaavaa ei ole aiemmin keksitty. Hyödyllisyysmallihakemuksen mukaisen keksinnön uutuutta ja keksinnöllisyyttä sen sijaan ei arvioida PRH:ssa, joten sen saa rekisteröityä nopeammin ja edullisemmin kuin patentin. PRH:ssa voidaan kuitenkin selvittää keksintöä lähinnä olevat julkaisut erillisestä pyynnöstä. Hyödyllisyysmallin käsittelyaika on keskimäärin kolme kuukautta, kun taas patenttihakemusten käsittelyaika on noin 2,5 vuotta. Lue lisää hyödyllisyysmallitutkimuksesta

Hyödyllisyysmalliin vaadittava keksinnöllisyystaso vaihtelee tekniikan aloittain. Yksinkertaiselta mekaaniselta keksinnöltä ei voida vaatia samanlaista kehitysharppausta tunnettuun tekniikkaan nähden kuin nopeasti kehittyvän huipputeknologian alan keksinnöltä.

Hyödyllisyysmallilta edellytetäänkin vain "selvää" eroa tunnettuun tekniikkaan verrattuna, kun taas patentilta edellytetään "olennaista" eroa.

Lue lisää Hyödyllisyysmallioppaasta. (pdf, 3,38 Mt)

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 11.06.2019