Hakeminen ulkomailla

Suomessa rekisteröity hyödyllisyysmalli suojaa keksinnön vain Suomessa.

Euroopassa ja muualla maailmassa on olemassa periaatteeltaan samanlaisia hyödyllisyysmallijärjestelmiä kuin Suomessa, esimerkkimaita: Tanska, Saksa, Espanja, Viro, Venäjä, Japani ja Kiina. Hyödyllisyysmallijärjestelmä ei kuitenkaan ole kovin yleinen. Niissä maissa, joissa ei ole hyödyllisyysmallia, voi hakea patenttia.

Hae etuoikeusvuoden aikana

Kun hakija on tehnyt ensimmäisen hyödyllisyysmallihakemuksen, hänellä on hakemuksen tekemispäivästä alkava oikeus 12 kuukauden (etuoikeusvuosi) kuluessa jättää vastaava hakemus muualla ja pyytää sille etuoikeutta aikaisemmasta hakemuksesta. Lue lisää etuoikeudesta Patentit-osiossa.

Jos et ole hakenut etuoikeutta, sinun pitää hakea hyödyllisyysmallia ulkomaille ennen kuin hakemus on tullut julkiseksi. Hyödyllisyysmalli tulee julkiseksi silloin, kun se rekisteröidään, mutta voit halutessasi pyytää rekisteröinnin lykkäystä. Rekisteröintiä voi lykätä enintään 15 kuukautta. Lue lisää rekisteröinnin lykkäämisestä.

Varmista keksinnön uutuus ennen hakua

Koska hyödyllisyysmallihakemus johtaa rekisteröintiin ilman, että me tutkimme keksinnön uutuuden, riippuu patentoinnin onnistuminen ulkomailla luonnollisesti asianomaisen maan patenttiviraston tekemästä uutuustutkimuksesta. Ennen kuin lähdet hakemaan ulkomailla, tutki tai tutkituta keksintösi uutuus. Lue lisää uutuuden tutkimisesta.

Samat hakureitit kuin patentissa

Hyödyllisyysmallia voi hakea ulkomailla kuten patenttia, mutta vain niissä maissa, joissa hyödyllisyysmallijärjestelmä on olemassa.

Lue Patentit-osiossa tarkemmin patentoinnista ulkomailla.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 11.06.2019