Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Osakeyhtiö ja osuuskunta: Varmista, että tilinpäätös on rekisteröity kaupparekisteriin

Osakeyhtiön ja osuuskunnan täytyy ilmoittaa tilinpäätös kaupparekisteriin jokaiselta tilikaudelta kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.

Myöhässä ilmoitetusta tilinpäätöksestä PRH laskuttaa käsittelymaksun. Vuoden 2025 syksyllä PRH alkaa määrätä tilinpäätöksen myöhästymismaksua, joka koskee joulukuusta 2024 lähtien päättyviä tilikausia. Tulevan myöhästymismaksun määrä riippuu myöhästymisen kestosta, mutta se on joka tapauksessa suurempi kuin nykyisin myöhästymisestä laskutettava käsittelymaksu.

Viime kädessä yritystä voi uhata poistaminen kaupparekisteristä, jos tilinpäätöstä ei ilmoiteta määräajassa PRH:n kehotuksista huolimatta.

Näin varmistat, että tilinpäätös on kaupparekisterissä ajoissa ja yritys saa PRH:lta tiedon mahdollisista puutteista:

1) Liitä tilinpäätös veroilmoitukseen oikein

Useimmat yritykset ilmoittavat vahvistetun tilinpäätöksen veroilmoituksen mukana. Tilinpäätös täytyy ilmoittaa veroilmoituksessa täsmälleen Verohallinnon ohjeiden mukaan, jotta se välittyy PRH:n pitämään kaupparekisteriin. 

Tilinpäätös välittyy Verohallinnolta kaupparekisteriin noin viikon kuluessa. Lue lisää tilinpäätöksen ilmoittamisesta veroilmoituksen mukana.

2) Tarkista, että tilinpäätös on kaupparekisterissä

Varmista, että yrityksen jokaisen tilikauden tilinpäätös on rekisteröity kaupparekisteriin. Lähetämme kaupparekisteriotteen, kun tilinpäätös on rekisteröity.

Voit myös tarkistaa tilanteen PRH:n Virre-tietopalvelusta, jossa näet yrityksen kaupparekisteritiedot. Virressä voit ladata maksuttoman kaupparekisteriotteen, jossa on ajantasaiset yrityksen rekisteröidyt tiedot, mukaan lukien tilinpäätökset. Siirry Virre-tietopalveluun.Avautuu uuteen välilehteen

3) Pidä yrityksen osoite- ja yhteystiedot ajan tasalla

PRH lähettää yritykselle kehotuskirjeen, jos ilmoituksessa on jotakin korjattavaa tai kaupparekisteristä puuttuu vaadittuja tietoja. Kehotus lähetetään yrityksen osoitteeseen, joka on tallennettu yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ). On siis yrityksen etu pitää yhteystiedot YTJ:ssä ajan tasalla.

Osoitteenmuutos on maksuton ja tulee voimaan välittömästi. Lue ohjeet osoitteenmuutoksesta.Avautuu uuteen välilehteen


Lisätiedot:

Kaupparekisterin neuvonta
sähköposti: neuvonta.kaupparekisteri(a)prh.fi
p. 029 509 5900 arkisin ma–pe klo 9–15

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 26.09.2024