Julis fräscha varumärke: CSC Mahti

Ett registrerat finländskt namn sticker ut på världslistan

Superdatorer har alltid ett namn och de tävlar med sina maximala effekter om att komma in på världslistan. Mahti, en kraftfull finländsk superdator, uppnådde plats 48 som sin debutplacering på Top500-listan i juni 2020. Mahti är CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy:s flaggskepp för nästa generations beräkningsmiljö. Med denna superdator är det möjligt att lösa mycket tunga beräkningsuppgifter.

Mahtis beräkningseffekt kan användas till exempel för läkemedelsplanering och modellering av rymdväder och klimatförändringen. Den beräkningskapacitet som Mahti har sätter också fart på COVID-19-forskningen i Finland.

Mahti har nyligen öppnats för pilotanvändning, och under augusti får alla forskare vid finländska högskolor och forskningsinstitut tillgång till den. Mahti har en mångdubbel beräkningseffekt jämfört med sin lillasyster Puhti, som har varit i bruk i ett år. Puhti lämpar sig för lätta och medeltunga beräkningsarbeten. Dessutom omfattar Puhti en skild partition med artificiell intelligens.

Superdatorparet Mahti och Puhti registrerades som CSC:s varumärken samtidigt den 10 juli 2019.

Registrering skyddar de ikoniska namnen för eget bruk

Mahti och Puhti symboliserar finländsk natur, kraft och effektivitet. Mahti har en björn som sin symbol, Puhti en älg. Direktör Pekka Lehtovuori vid CSC:s beräkningstjänster för forskning anser att namnparet är ett lyckat val. Det ordnades också en tävling för att hitta på namnen.

De korta namnen representerar väl den finländska kulturen men fungerar också i internationellt bruk. Största delen av användarna är dock finländska forskare.

– Genom att registrera varumärkena ville vi säkerställa att vi får lansera Mahti och Puhti i lugn och ro och behålla de ikoniska namnen för våra kommunikations- och marknadsföringsändamål.

Förstärker den finländska forskningens konkurrensställning

Superdatorer med allt bättre prestationsförmåga behövs för att möta de krav som uppstår i och med att forskningsverksamhet digitaliseras.

– Behovet av beräkningskapacitet växer i takt med att datacentrerad forskning ökar kraftigt då den utvidgar sig hela tiden till nya vetenskapsbranscher. Vid sidan om traditionella användare inom fysik och kemi har vi nu nästan 70 andra forskningsområden, bland annat ekonomi och religionsvetenskap, som använder tjänsterna, säger Lehtovuori.

Enligt Lehtovuori förbättrar Mahti och dess goda rykte som beror på den höga placeringen på världslistan avsevärt den finländska forskningens internationella konkurrensförmåga. Superdatorers livslängd är fem till sex år.

– I Finland har det alltid funnits stark kompetens inom beräkningsmässig forskning. Nu har vi en riktig bra miljö för tjänster som stöder och möjliggör forskningen. Tjänsterna finansieras av undervisnings- och kulturministeriet och alla forskare kan använda dem gratis. CSC producerar tjänsterna för högprestandaberäkning i Finland på ett centraliserat sätt, vilket gör att det också är möjligt att ge mycket omfattande experthjälp till forskare.

Effektanvändning kostnadseffektivt

Lehtovuori påpekar att i fråga om de europeiska länderna ligger endast Tyskland, Frankrike, Italien och England framför Finland på Top500-listan. Datorerna i toppen av listan är i en klass för sig. På den senaste listan tog Japan över förstaplatsen från USA. Nästan hälften av datorerna på listan befinner sig i Kina.

Mahti är en av världens första superdatorer som har ett mycket snabbt kopplingsnät. Mahti är också energieffektiv, och utav stora datorer finns den på plats 14 på Green 500-listan som jämför energiförbrukning. Mahti är 13,5 meter lång och två meter hög. Dess hemstad är Kajana.

Besök företagets webbplats.

Finsk text: Marjo Rautvuori

Bilder: CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy

Utskriftsversion
Uppdaterad 28.09.2020