Företagare: så här anmäler du ändring av hemort till handelsregistret

Företaget måste lämna in en separat anmälan om ändring av hemort till handelsregistret. En avgiftsfri anmälan om ändring av adress- och kontaktuppgifter räcker inte.

Hemorten eller kommunen varifrån verksamheten leds ska vara belägen i Finland.

De flesta företag kan lämna in anmälan i e-tjänsten på ytj.fi. En e-anmälan är förmånligare än en pappersanmälan och den handläggs snabbare.

Så här lämnar du in anmälan i e-tjänsten på ytj.fi

Efter du har loggat in i e-tjänsten, välj "Ändra företagets uppgifter". Ange företagets FO-nummer och fortsätt vidare. På nästa sida välj "Påbörja en ny ändringsanmälan", varigenom du kan lämna in anmälan.

Om företagets adress ändras också, lämna in en separat anmälan om det genom att välja "Påbörja ändringen av adress-och kontaktuppgifter" på sidan efter FO-numret.

Lämna in din anmälan i e-tjänsten på ytj.fi.

Enskild näringsidkare

En ändringsanmälan om hemort för enskilda näringsidkare (företagare med firma) kostar 40 euro i e-tjänsten på ytj.fi. Gå till våra anvisningar: Ändringsanmälan för enskild näringsidkare.

Öppet bolag och kommanditbolag

Öppna bolag och kommanditbolag anger uppgiften om kommunen varifrån verksamheten leds i bolagsavtalet. Om kommunen ändras, anmäl ändringen som en ändring av bolagsavtalet.

En e-anmälan om ändring av bolagsordning kostar 120 euro i e-tjänsten på ytj.fi. Gå till våra anvisningar: Öppet bolag eller kommanditbolag: ändring av bolagsavtal.

Aktiebolag

Aktiebolagets bolagsordning måste ange bolagets hemort. Om hemorten ändras, anmäl ändringen som en ändring av bolagsordning.

En e-anmälan om ändring av bolagsordning kostar 275 euro i e-tjänsten på ytj.fi. Gå till våra anvisningar: Aktiebolag: ändring av bolagsordning.

Andelslag

Andelslagets stadgar måste ange andelslagets hemort. Om hemorten ändras, anmäl ändringen som en ändring av stadgarna.

En e-anmälan om ändring av stadgarna kostar 275 euro i e-tjänsten på ytj.fi. Gå till våra anvisningar: Ändring av stadgarna för andelslag.


Förfrågningar:

Handelsregistrets rådgivning
tfn 029 509 590
mån–fre kl. 9.00–16.15


Utskriftsversion
Uppdaterad 24.04.2020