Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Suomalaiset keksijät European Inventor Award 2024 -kilpailun finaaliin

Sirpa ja Markku Jalkanen ovat kehittäneet kliinisen hoidon, joka aktivoi ihmisen immuunijärjestelmän taisteluun syöpää vastaan. Heidät valittiin yli 550 ehdokkaan joukosta finalisteiksi Euroopan patenttiviraston EPO:n järjestämään European Inventor Award 2024 -kilpailuun.

Immuunijärjestelmää herättämällä taisteluun syöpää vastaan

Jalkasten kehittämä Bexmarilimabi -lääke antaa immuunijärjestelmälle paremmat valmiudet torjua syöpäsoluja. Lääke kuuluu siten syövän immunoterapioihin, jotka ovat yhä tärkeämmässä roolissa syövän hoidossa.Avautuu uuteen välilehteen Tämän uuden hoidon avulla pyritään voittamaan syövän vastustuskyky nykyisiä hoitomuotoja vastaan ja siten parantamaan hoitotuloksia. Kun Bexmarilimabia käytetään yhdessä vakiintuneiden syöpähoitojen kanssa, saattaa niiden tehokkuus lisääntyä ja immunoterapian hyötyjä voidaan laajentaa useampiin eri syöpätyyppejä sairastaviin potilaisiin.

Syöpätutkimuksesta perheen yhteinen asia

Sirpa ja Markku Jalkanen tapasivat toisensa lukion jälkeen ja kulkivat samaa urapolkua Suomessa ja myöhemmin Yhdysvalloissa. Markku suoritti jatkotutkintoa Stanfordissa, jossa Sirpa ei voinut toimia lääkärinä. Sirpa keskittyi tutkimaan immuunisolujen liikennettä ihmisen puolustusjärjestelmässä ja hänestä tulikin yksi alan johtavista tutkijoista maailmassa. Sirpa on sittemmin tehnyt merkittävän uran kansainvälisesti tunnustettuna syöpätutkijana sekä Turun yliopiston immunologian professorina.

Nykyisin Sirpa toimii johtajana InFLAMES-lippulaivahankkeessa, joka on Turun yliopiston sekä Åbo Akademin merkittävä yhteistyöhanke.Avautuu uuteen välilehteen InFLAMESiin kuuluu yli 50 tutkimusryhmää, ja se tekee yhteistyötä yli sadan lääke- ja diagnostiikka-alan yrityksen kanssa.

Markku oli Turku Bioscience Centren ensimmäinen johtaja Turun Biocityssä. Häntä pidetään yhtenä Suomen biotekniikan kehityksen edelläkävijöistä. Yhdessä Markku ja Sirpa perustivat vuonna 2007 Faron Pharmaceuticalsin, jonka liiketoimintaan ja kehitykseen myös heidän lapsensa osallistuvat.

Lisätietoa innovaation vaikutuksista, teknologiasta ja keksijöiden taustoista täältä englanniksi.Avautuu uuteen välilehteen

Voittajat julkaistaan 9.7.2024 Maltalla

Sirpa ja Markku Jalkanen ovat finalisteina pk-yrityskategoriassa, jossa vastaehdokkaina ovat tiimit Ranskasta ja Puolasta. EPO julkistaa palkintokategorioiden voittajat Maltalla 9. heinäkuuta 2024 järjestettävässä seremoniassa, jota on mahdollista seurata livestriimin kautta. Lisäksi EPO julkistaa yleisöpalkinnon saajan, jonka äänestäminen on mahdollista aina seremoniapäivään asti täällä.Avautuu uuteen välilehteen

Mediakontakti

European Patent Office
Luis Berenguer Giménez
Principal Director Communication / EPO spokesperson

EPO press desk
press@epo.org
Puh. +49 89 2399-1833

European Inventor Award

European Inventor Award on yksi arvostetuimmista innovaatiopalkinnoista Euroopassa. Palkinto on perustettu 2006 Euroopan patenttiviraston toimesta, ja sillä palkitaan yksilöitä sekä tiimejä, jotka keksivät ratkaisuja ajankohtaisiin haasteisiin. Euroopan keksijäpalkinnon tuomaristo koostuu keksijöistä, jotka ovat itse olleet finalisteina. Keksijöillä tulee olla eurooppalainen patentti keksinnöilleen.

Riippumaton raati hyödyntää arvioinneissaan teknistä, liiketoiminnallista ja aineettomiin oikeuksiin liittyvää asiantuntemustaan. Tänä vuonna tuomariston puheenjohtajana toimii Wolfgang M. Heckl.

Lue lisää kategorioista, palkinnoista, valintaperusteista sekä Maltalla 9.7.2024 järjestettävästä livestriimatusta seremoniasta täältä.Avautuu uuteen välilehteen

Euroopan patenttivirasto EPO

Euroopan patenttivirasto on Euroopan suurimpia julkisia palveluinstituutioita, jossa työskentelee noin 6 300 henkilöä.Avautuu uuteen välilehteen EPO:n pääkonttori sijaitsee Münchenissä ja toimistot Berliinissä, Brysselissä, Haagissa ja Wienissä. Viraston tarkoituksena on vahvistaa patenttiyhteistyötä Euroopassa. EPO:n keskitetyn patentinmyöntämismenettelyn avulla keksijät voivat saada korkealaatuista patenttisuojaa jopa 45 eri maassa, kattaen noin 700 miljoonan ihmisen markkina-alueen. EPO on myös maailman johtava patenttitiedon ja patenttihakujen asiantuntija.


Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 29.05.2024