Siirry suoraan sisältöön
Palvelut netissä
Yhteystiedot
Valikko

Eurooppapatentti täytti 50 vuotta

Kulunut vuosi 2023 on ollut Euroopan patenttisopimuksen (EPC; European Patent Convention; Convention on the Grant of European Patents) 50-vuotisjuhlavuosi. EPC allekirjoitettiin 5.10.1973 ja se loi eurooppalaisen patenttijärjestelmän eli eurooppapatentin.

Vaikutukset Suomeen

Suomi liittyi Euroopan patenttisopimukseen 1.3.1996. Se vaikutti radikaalisti suomalaiseen patenttialaan, sillä liittymisen jälkeen patentin tarjoaman yksinoikeuden saattoi saada paitsi suomalaisen viranomaisen eli PRH:n kautta, myös tekemällä hakemuksen Euroopan patenttivirastoon (EPO).

Tämä tarkoitti alussa hakemusten määrän jyrkkää laskua Suomessa, koska useimmat ulkomaiset hakijat alkoivat saattaa voimaan eurooppapatentteja kansallisen hakemuksen sijaan. Kuluneiden vuosien aikana vahva yhteistyö Euroopan kansainvälisessä patenttialan verkostossa on kuitenkin tarjonnut merkittäviä etuja teollisuudelle ja keksijöille. Myös suomalaisten asiamiesten ja viranomaisten osaaminen on saavuttanut Euroopassa arvostusta.

Euroopan patenttijärjestö

EPC:n myötä syntyi myös Euroopan patenttijärjestö. Euroopan patenttijärjestö on täysin Euroopan unionista erillinen organisaatio, ja siihen kuuluu 39 valtiota, joista EU:n ulkopuolella sijaitsevat esimerkiksi Islanti, Norja, Sveitsi ja Turkki. Lisäksi Bosnia ja Herzegovina on solminut yhteistyösopimuksen EPOn kanssa, ja Marokko, Moldova, Tunisia ja Kambodža ovat allekirjoittaneet erillissopimuksen eurooppapatenttien voimaansaattamisesta.

Eurooppapatentin myöntämisen jälkeen hakijan pitää päättää missä EPC-maissa hän haluaa patenttisuojan. Useimmissa maissa, kuten Suomessa, suojan saaminen edellyttää erillistä voimaansaattamista. Hakijan pitää myös maksaa vuosimaksuja niihin maihin joissa suojaa ylläpidetään. Eurooppapatentti ei siis ole ylikansallinen patentti, vaan nippu kansallisia patentteja.

Tämän vuoden kesäkuussa eurooppapatentin rinnalle tuotiin myös yhtenäispatenttijärjestelmä, jossa on mukana 17 EU-jäsenmaata.

Lue lisää eurooppapatentista prh.fi:ssä.

Lisätietoja:

Jorma Lehtonen
p. 029 509 5904
etunimi.sukunimi@prh.fi

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 15.12.2023