Sveitsi on maailman johtava innovaatiotalous - Suomi sijoittui seitsemänneksi

Global Innovation Index (GII) -raportti asettaa vuosittain maailman maat paremmuusjärjestykseen niiden innovaatiokapasiteetin ja -tulosten perusteella. GII 2020 -raportissa johtavat innovaatiotaloudet olivat Sveitsi, Ruotsi, USA, Iso-Britannia ja Alankomaat. Pohjoismaista Tanska oli kuudes, Suomi seitsemäs.

Kaikille johtaville innovaatiotalouksille on yhteistä, että niiden innovaatiojärjestelmien eri osa-alueet täydentävät toisiaan ja ovat keskenään tasapainossa.

Huomionarvioista on myös se, että korkean tulotason maissa patenttiperheet ovat ensiarvioisen tärkeitä niiden taloudelle. Patenttien osuus raportissa annetuista innovaatiolaatupisteistä oli yli 40 prosenttia maissa kuten Sveitsi, Japani, Alankomaat, Ruotsi, Etelä-Korea, Itävalta, Suomi ja Israel.

Usean vuoden ajan GII-raportti on tarkastellut myös innovaatiotoiminnan alueellista jakautumista maailmanlaajuisesti. Siinä on tunnistettu erityisesti intensiivisimpiä tiede- ja tutkimuskeskittymiä. Tänä vuonna Cambridge ja Oxford ottivat kaksi ensimmäistä sijaa tässä vertailussa. Helsinki oli 18., jääden Tukholman (14.) taakse mutta sijoittuen Kööpenhaminan (20.) edelle.

Lue koko raportti WIPOn sivuilta englanniksi.

Global Innovation Index (GII) -raportti on julkaistu vuosittain vuodesta 2007 alkaen. Tänä vuonna sen julkaisivat Cornell University, INSEAD ja Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO.


Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 09.09.2020