PRH vahvistaa rahanpesulain valvontaa

Kuva: Shutterstock

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) valvoo niin sanotun rahanpesulain (laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä 444/2017) nojalla sitä, että tilintarkastajat ilmoitusvelvollisina noudattavat kyseisen lain niille asettamia velvollisuuksia. Jokaisen tilintarkastajan on muun muassa tunnettava asiakkaansa, laadittava kirjallinen riskiarvio ja tehtävä havaitsemastaan epäilyttävästä liiketoimesta ilmoitus Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukseen.

PRH:lla ei aiemmin ole ollut nimettyä henkilöä rahanpesulain valvontatehtävän hoitamiseen, mutta kesäkuussa tehtävässä on aloittanut erityisasiantuntija Vesa Härmälä. Härmälällä on usean vuoden kokemus vastaavan tehtävän hoitamisesta Etelä-Suomen aluehallintovirastossa, joten tilintarkastajat saavat osaavan asiantuntijan valvojakseen.

Rahanpesun ja terrorismin torjuntaan liittyviä asiakokonaisuuksia on jonkin verran tarkastettu aiemmin tilintarkastuksen laadunvarmistuksen yhteydessä, mutta jatkossa tehtävä eriytetään selkeästi omaksi toiminnokseen. Rahanpesulaki antaa PRH:lle laajat mahdollisuudet puuttua tilintarkastajien toimintaan, mikäli rahanpesulain velvoitteita ei noudateta.

Jatkossa PRH julkaisee vuosittain tilintarkastajiin kohdistuvan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjunnan valvontasuunnitelmansa. Lisäksi PRH julkaisee valvojakohtaisesta riskiarviostaan yhteenvedon, jota tilintarkastajat voivat hyödyntää omien riskiarvioidensa laatimisessa.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 24.09.2020