WIPO PROOF -aikaleimapalvelu apuna aineettoman omaisuuden suojaamisessa

Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPO julkaisi toukokuussa uuden WIPO PROOF -palvelun. Palvelun avulla voit todistaa, että digitaalisessa muodossa oleva aineeton omaisuutesi on ollut olemassa tietyllä hetkellä, eikä sitä ole myöhemmin muutettu. Palvelu luo käyttäjän tiedostosta aikaleimatun digitaalisen sormenjäljen, WIPO PROOF -tunnisteen, jota voidaan myöhemmin käyttää todisteena oikeuksia koskevassa kiistassa.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Palvelun avulla voi aikaleimata kaikenlaisia digitaalisia tiedostoja. Tiedosto voi sisältää tekstiä, kuvia, musiikkia, videoita tai se voi olla esimerkiksi tietokoneohjelma tai datatiedosto.

Palvelu sopii hyvin tekijänoikeuden alaisiin teoksiin. Monissa maissa tekijänoikeuksia ei voi rekisteröidä, vaan oikeus syntyy teoksen syntyhetkellä. Palvelussa aikaleimattava tiedosto voi olla kopio tai tallenne teoksesta. Näin teoksen syntyaika ja tekijänoikeuden alkaminen voidaan osoittaa jälkikäteen.

Aikaleimausta voi käyttää myös yrityssalaisuuksiin. Sen avulla voi osoittaa, että tietty yrityssalaisuus on ollut hallussasi tiettynä ajanhetkenä. Yhteisiin tutkimus- ja tuotekehitysprojekteihin osallistuvat voivat ennen projektin alkua aikaleimata omistamansa aineettoman omaisuuden. Näin se on jälkikäteen helppo erottaa yhteisprojektin aikana syntyneestä aineettomasta omaisuudesta.

Palvelun käyttö

WIPO PROOF -palvelua käytetään verkkoselaimella. Käyttäjä voi aikaleimata minkä tahansa digitaalisen tiedoston. Tiedoston muodolle tai koolle ei ole rajoitteita. Käyttäjän koneella muodostetaan tiedostosta tiiviste, digitaalinen sormenjälki. Palvelu antaa sormenjäljelle aikaleiman ja tallentaa aikaleimatun tiivisteen WIPOn palvelimelle. Käyttäjä saa WIPO PROOF -tunnisteen (token).

Huomaa, että itse tiedostoa ei missään vaiheessa ladata WIPOn palvelimelle, ainoastaan tiedoston sormenjälki. Sormenjälki tai tunniste ei paljasta tiedoston sisältöä, eikä sisältö tule palvelua käytettäessä julkiseksi.

WIPO PROOF -tunniste kannattaa säilyttää yhdessä alkuperäisen tiedoston kanssa. Tiedostoon ei saa tehdä mitään muutoksia. Jos myöhemmin tulee tarve todistaa, että kyseinen tiedosto on samanlaisena ollut olemassa aikaleiman ajankohtana, voidaan se varmentaa palvelun avulla. Käyttäjän tallentama WIPO PROOF -tunniste ladataan palveluun ja varmennettavasta tiedostosta uudelleen muodostettua sormenjälkeä verrataan WIPOn tallentamaan aikaleimattuun sormenjälkeen. Varmennuksesta saa tarvittaessa sertifikaatin.

Hinta

Yksi WIPO PROOF -tunniste maksaa 20 Sveitsin frangia (n. 19 €), ja suuremmista määristä saa alennusta. Hintaan kuuluu tunnisteen säilytys viiden vuoden ajan. Säilytysaika on jatkettavissa. Tiedoston varmennus on ilmaista, mutta sertifikaatin hinta on 20 Sveitsin frangia.

Tutustu tarkemmin WIPO PROOF -palveluun WIPOn sivulla.

Kuva: WIPO

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 22.09.2020