Työtavat muuttuvat, IPR-työn ydin säilyy

Teija Kopio, Fiskars Oyj

Toimistoista työt ovat siirtyneet koteihin ja palaverit verkkoon. Fiskars Oyj:n IPR-johtaja Teija Kopio arvioi, että COVID-19-pandemia on heilauttanut työtapoja ja käytänteitä pysyvästi uuteen muotoon. IPR-työn sisältö ja ydin säilyy kuitenkin ennallaan: tuotteita innovoidaan, ja ne tarvitsevat jatkossakin immateriaalioikeussuojaa sekä oikeuksien valvontaa ja puolustamista.

– Globaalissa yrityksessä etätyöt ja -kokoukset ovat olleet arkea jo aikaisemminkin, pandemia on vain vahvistanut näitä käytäntöjä. Hankaluuksia on aiheuttanut ehkä eniten se, että digitaalisuus ei ole kaikkialla samalla tasolla, ja esimerkiksi joissakin maissa asiakirjat on allekirjoitettava, leimattava ja toimitettava paperisina – viime kuukausina kuriiripostilla, Kopio sanoo.

Outokumpu Oyj:n IPR-päällikkö Ari Hirvonen on samoilla linjoilla. Tiimit kehittelevät ja testaavat ideoitaan, ja on vaivatonta ottaa yhteys kollegaan tai esimieheen, kun ruudulta näkee, ketkä ovat "paikalla" ja vapaina. Olisi mukavaa tavata kasvokkain varsinkin uudet työntekijät, ja heidän olisi tärkeää tutustua yrityksen toimintoihin, kollegoihin ja yhteistyökumppaneihin eri maissa livenä. Toistaiseksi matkustusrajoitukset ja karanteenimääräykset pitkälti estävät tämän.

Tavaramerkkihakemusten määrä on kasvanut

Timo Helosuo, Kolster Oy

IPR-alalla viranomaiset, kuten Patentti- ja rekisterihallitus, EUIPO ja EPO, ovat tilapäisesti pidentäneet erilaisia määräaikojaan. Kesällä 2020 PRH:lle jätettiin runsaasti tavaramerkkihakemuksia. Vuosien 2015–2019 keskiarvoihin verrattuna toukokuussa hakemuksia oli 23 prosenttia enemmän, kesäkuussa nousu oli 16 ja heinäkuussa 46 prosenttia.

IPR-yhtiö Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo tunnistaa ilmiön.

– Meillä tämän vuoden toinen neljännes osoittaa selvää nousua tavaramerkkirekisteröinneissä. Arvailen, että Business Finlandin koronatuet vaikuttavat. Nehän on suunnattu nimenomaan liiketoiminnan kehittämiseen pienille ja keskisuurille yrityksille, ja ehkä halutaan viedä eteenpäin ideoita ja suojata uusia ajatuksia merkein mahdollisimman aikaisin.

Hirvonen ja Kopio toteavat, ettei heidän IPR-toiminnassaan näy tilastopiikkiä, mutta he pohtivat, olisiko pandemia avannut esimerkiksi terveysteknologian yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Sopeutuminen ja oppimishalu vievät Suomea eteenpäin

Kopio toteaa, että yleensä katastrofit kiihdyttävät innovointeja. Jokainen yritys joutuu miettimään myös toimintatapojaan ja varautumista seuraavaan tilanteeseen.

Kiinan-toimintojensa ansiosta Kolsterilla on näköalapaikka yhteiskunnan käynnistymiseen pandemian hiipuessa. Helosuon mukaan leimakulttuurin mailla on intressi saada toiminnot käyntiin, joten dokumenttien sähköinen käsittely on väistämättä tulossa myös Kiinaan. Paluuta normaaliin helpottavat myös jo käytössä oleva mobiilimaksaminen ja palveluinnovaatiot.

– Kiinassa lentoliikenne pyörii jo entisellä tahdilla, koska lentojen hinnoitteluun alettiin soveltaa kuukausilippuperiaatetta. Innovaatioitahan voi syntyä myös liiketoimintamallien alalla, ja tällainen epäjatkuvuuskohta on mahdollisuus uuteen.

Rajoitukset ovat esimerkiksi kasvattaneet verkkokauppaa. Kopio huomauttaa, että samalla myös tuoteväärennöksiä myydään vilkkaasti. Koko Euroopassa yritykset kärsivät pandemian lisäksi Yhdysvaltain kauppasotien vaikutuksista. Outokummunkin suurimmat nykyhaasteet syntyivät jo kaksi vuotta sitten, kun USA asetti eurooppalaiselle teräkselle tuontitullit, ja Aasian halpatuonti vyöryi teräsmarkkinoille.

Helosuo pitää suomalaisia ja Suomea sopeutujina, jotka suhtautuvat pragmaattisesti ulkoisiin tapahtumiin, joten toimintamallit löytynevät myös kauppasodan kurimuksessa. Toimialarakenne voi muuttua, kun yrityksiä ostetaan, myydään, lakkautetaan ja yhdistetään. Yritysjärjestelyihin kuuluva aineettoman omaisuuden arviointi tuo IPR-alalle lisää töitä.

Ari Hirvonen, Outokumpu Oyj
Alan tulevaisuus näyttäytyy kiinnostavana, ja haastatellut ovat iloisia oppiessaan työssään jatkuvasti uutta. Kopio arvioi tekoälyn helpottavan yhä enemmän erilaisia selvityksiä, vertailuja ja muuta datan käsittelyä. Osaamistaan teknologiasta IPR-asiantuntijaksi laajentanut Hirvonen kiteyttää:

– IPR voi olla niin monessa mukana! Toivottavasti olen yhtä kiinnostavissa hommissa vielä kymmenen vuoden kuluttuakin ja pystyn välittämään osaamistani innostavasti nuoremmille kollegoille.


Teksti: Päivi Helander

Kuvat: Fiskars Oyj, Kolster Oy, Outokumpu Oyj

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 22.09.2020