Framery on äänieristettyjen puhelinkoppien pioneeri

Suojattu hiljaisuus käy kaupaksi

Frameryn tuotteistama äänieristetty ja huolellisesti muotoiltu puhelinkoppi valloittaa maailmaa. Yrityksessä on suojattu alusta asti aineettoman omaisuuden oikeuksia. IPR:n kehityskaaressa ovat vuorotelleet uudenlaisten erikoisratkaisujen innovaatiot ja suojaaminen. Suojaus on nyt paalutettu, katsetta voidaan avartaa ja omia oikeuksia puolustetaan entistä hanakammin.

IPR:n merkitys on Framerylle erittäin suuri, koska akustisesti hyvien ja äänieristävien avotiloihin tarkoitettujen puhelinkoppien suunnittelu ja tekeminen on erittäin haastavaa. Tuotekehityksessä patenteilla ja mallisuojilla on merkittävä rooli. Oleelliset keksinnöt patentoidaan. Myös tulevaisuuden konsepteja suojataan kovaa kilpailua vastaan. Jonkin verran on käytössä myös hyödyllisyysmalleja.

Ilkka Kaikuvuo, tuotekehitysjohtaja, Framery
– Hyvä designin tekeminen on vaikeaa ja kallista, joten sitäkin on suojattava. Kopioinnin riski on suuri. Myös tavaramerkkejä otetaan koko ajan lisää käyttöön, kertoo vuonna 2010 perustetun Frameryn tuotekehitysjohtaja Ilkka Kaikuvuo.

Brändityössä ja markkinoinnissa IPR:n merkitys kasvaa koko ajan.

– Koemme vahvasti, että yrityksen arvo muodostuu myös IPR:sta. Brändi kuuluu siihen myös oleellisesti. Uskomme omaan tekemiseemme. Olemme reiluja toimijoita ja kun olemme hakeneet suojauksia, olemme tiedostaneet velvollisuutemme valvoa ja puolustaa oikeuksiamme. Olemmekin aiemmin taistelleet näistä asioista oikeudessa, kuitenkin menestyksekkäästi.

Kansainvälinen kenttä on kiinnostava

Frameryn toiminta suuntautuu vahvasti kansainvälisille markkinoille. Liikevaihdosta noin 90 prosenttia tulee viennistä. Koska Suomi toimii yritykselle testimarkkinana, IPR-suojaukset on aloitettu kotimaasta ja laajennettu sitten muualle.

– Nykyään oikeudet suojataan heti meille oleellisilla ja keskeisillä markkina-alueilla, jotta vältytään riskeiltä. Meillä on omaa tietämystä suojauksista. Lisäksi hyödynnämme PRH:n asiantuntemusta ja tietokantoja. Suomessa käytämme ulkopuolista IPR-taloa ja ulkomailla paikallisia asiamiehiä.

Patenttihakemusten tekoa Kaikuvuo pitää useimpiin maihin helppona, mutta aika työläänä. Joukossa on myös erittäin haastavia alueita, kuten tietyt Aasian maat.

Keskittyminen toi kasvun

Frameryn tuotanto lähti oikeastaan vauhtiin vuonna 2014, kun se päätti keskittyä parhaaseen tuotteeseensa; puhelinkoppiin. Perustuotteesta on nyt tuotannossa neljäs malli. Työ tehdään Tampereella.

– Ymmärrys suojauksista on kasvanut yrityksen kasvun myötä. Nyt tausta on kunnossa vahvasti kasvavaa tuotantoa ja vientiä varten.

Tänä vuonna yrityksen liikevaihto tuplaantuu viime vuoteen nähden ja nousee noin 40 miljoonaan euroon. Henkilöstömäärä lähenee kahtasataa. Kasvuyritys on palkittu monella tapaa, viimeksi Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla.

– Toimintaympäristömme kehittyy ja markkina elää. Hiomme vanhaa ja kehitämme uutta. Seuraamme markkinan kehitystä ja pyrimme olemaan siinä edelläkävijäyritys. Keskustelemme paljon asiakkaittemme kanssa. Siltä pohjalta syntyi esimerkiksi puhelinkopista tehty erityinen pyörätuolimalli. Ratkaisumme poistavat tuottavuutta heikentävät meluhäiriöt. Emme myy tuotteita, vaan itse asiassa onnellisuutta, Ilkka Kaikuvuo summaa.


Teksti: Marjo Rautvuori

Kuvat: Framery

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 29.05.2020