Siirry suoraan sisältöön
Valikko

Saavutettavuusseloste: Prh.fi-verkkosivusto

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) tekee jatkuvasti työtä palvelun saavutettavuuden parantamiseksi. Päivitämme tätä selostetta sitä mukaa kuin puutteita korjataan.

PRH pyrkii takaamaan prh.fi-verkkosivuston saavutettavuuden lain mukaisesti (laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019Avautuu uuteen välilehteen).

Saavutettavuusselosteen laatiminen

Saavutettavuusseloste on päivitetty 26.5.2023. Seloste perustuu kolmannen osapuolen ja PRH:n omaan arviointiin.

Mikä on saavutettavuuden tila?

Prh.fi-verkkosivusto ei täytä kaikkia saavutettavuusvaatimuksia (laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019Avautuu uuteen välilehteen).

Ei-saavutettava sisältö prh.fi-verkkosivustolla

Prh.fi-verkkosivusto on siirretty uuteen järjestelmään, Abako Oy:n Stato Sigmaan. Siirron yhteydessä Eficode Oy on tehnyt sivustolla saavutettavuutta tarkastavat arvioinnit 17.10.2022 ja 4.4.2023. Abako on korjannut 17.10.2022 arvioinnissa esiin tulleet puutteet. 4.4.2023 arvioinnin puutteet Abako korjaa vuoden 2023 loppuun mennessä.

Seuraava sisältö ei ole vaatimusten mukaista (WCAG-kriteerien mukaan):

 1. (WCAG 1.4.11) Kontrasti, jossa seuraava puute: Ylätunnisteen ja hakutulossivun hakukenttien reunojen kontrastisuhde taustaan on kohdistuksessa riittävä, mutta normaalitilassa se on liian matala (1,8:1).
 2. (WCAG 1.1.1 ja 2.4.4 ) Tekstivastineet, jossa seuraava puute: Kuvalinkkien yhteydessä olevista “Avautuu uuteen välilehteen” -painikkeista ei saa tietoa ruudunlukijalla.
 3. WCAG (1.3.1, 1.4.11 ja1.4.1) Aktiivisen kohteen korostaminen, jossa seuraavat puutteet: Kaupparekisteri-linkissä ei ole aina ohjelmallista merkintää kaupparekisteri-osion sivuilla. Mobiilivalikossa (Android ja iOS) aktiivista kohdetta ei ole merkitty ohjelmallisesti. Kaikilla haitarin sisällä olevilla linkeillä on virheellisesti myös ohjelmallisen aktiivisen kohteen merkintä. (Mac Safari ruudunlukuohjelma VoiceOver, Firefox Windows-ympäristössä NVDA-ruudunlukuohjelmalla)
 4. (WCAG 1.3.1) Otsikot joita ei ole merkitty otsikoiksi: Tilaa tiedotteet sähköpostiisi-sivun otsikko ja samalla sivulla otsikko Miten voin muuttaa tilausta.
 5. (WCAG 4.1.1) HTML-koodin laatu: Virheet ja varoitukset, jos eivät ole validaattorin virhetulkintoja.
 6. (WCAG 1.3.1 ja 2.4.3) Sivun vaihtuminen, jossa seuraava puute: Vaihdettaessa sivua päävalikosta, VoiceOver-ruudunlukijakäyttäjä ei saa mitään tietoa sivun vaihtumisesta, sillä kohdistus jää linkkiin.
 7. (WCAG 1.3.5, 1.4.1, 3.3.1 ja 4.1.3) Lomake-elementti, jossa seuraavat puutteet: Käyttäjän tietoja pyytävät kentät: Emaileriin lisätään autocomplete="given-name" ja autocomplete="family-name" sekä virheilmoitukset: Virheellisiä kenttiä ei ole merkitty mitenkään. Virheilmoituksen sisältö ei ole kuvaava. Virheilmoituksia ei ole ohjelmallisesti yhdistetty virheellisiin kenttiin visuaalisesti mitenkään.
 8. (WCAG 1.3.1, 2.4.6, 3.3.2 ja 4.1.2) Mobiilikäyttöliittymä, jossa seuraavat puutteet: Headerin PRH-logon tekstivastineelta puuttuu tieto, minkä etusivulle se vie. Etusivun linkkien nuolipainikkeet luetaan mobiilissa erikseen, mutta niillä ei ole tekstivastinetta. Lisätään hakutekstikentälle nimilappu (label). Erotellaan hampurilais- ja mobiilivalikossa linkki ja haitaripainike toisistaan, jotta käyttäjä voi tehdä vain jommankumman toiminnon halutessaan. Poistetaan tieto elementin tilasta (auki/kiinni) linkeiltä, joilla ei ole alavalikkoa.
 9. (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.3.2, 4.1.2, 4.1.3 ja 2.4.3) Haku- ja hakutulokset, jossa seuraavat puutteet: Ruudunlukijakäyttäjä ei saa mitään tietoa haun latautumisesta, sillä kohdistus jää hakupainikkeeseen hakutulossivun haussa (ylätunnisteessa korjattu). Kun hakutulossivulla vaihtaa eri osioiden sivutuselementistä sivua, niin visuaalinen kuin näppäimistö- sekä ruudunlukijakohdistuskin menee koko sivun ylälaidan hakutekstikenttään, pitäisi mennä valitun kohdan alkuun esim. Lomakkeet sivu 2 alkuun.
 10. (WCAG 4.1.2) Sivunavigaatio, jossa seuraavat puutteet: NVDA:lla linkkiin ja painikkeeseen pääsee kumpaankin erikseen, mutta linkin kohdalla luetaan myös painikkeen aria-label (ei pitäisi lukea) ja painikkeelta taas puuttuu tieto, miten se linkkiin liittyy (lisätään).
 11. (WCAG 1.3.5 ja 3.3.1) Asiakaspalautelomake, jossa seuraavat puutteet: Kaikkien kenttien tarkoitusta ei ole määritelty: Sähköpostiosoitteesi- ja Puhelinnumerosi-kentät. Virheellisiä kenttiä ei ole merkitty visuaalisesti eikä ohjelmallisesti, kohdistus viedään ensimmäisen virheellisen kentän alkuun.

Ei-saavutettava sisältö prh.fi-verkkosivustolta linkitettävissä tiedostoissa

PRH pyrkii korjaamaan PRH:n tuottamat ja ylläpitämät tiedostot saavutettaviksi 2024.

Seuraava sisältö ei ole verkkosivustolta linkitetyissä toimisto-ohjelmien tiedostoissa (Word, pdf, Excel ja PowerPoint) ja podcasteissa vielä vaatimusten mukaista (WCAG-kriteerien mukaan):

 1. (WCAG 1.2.1) Podcasteissa ei ole tarjolla tekstivastinetta.
 2. (WCAG 1.3.1) Kaikkien pdf-tiedostoiksi tallennettujen tiedostojen rakennetta ei ole määritelty pdf-tiedostomuotoon.
 3. (WCAG 1.3.2) Oikeaa lukemisjärjestystä ei voida selvittää ohjelmallisesti kaikissa tiedostoissa.
 4. (WCAG 1.4.3) Tekstiä esittävien kuvien visuaalisen esitystavan kontrastisuhde ei ole vähintään 4,5:1 kaikissa tiedostoissa.
 5. (WCAG 2.1.1) Näppäimistökäyttö ei toimi kaikissa tiedostoissa.
 6. (WCAG 2.4.2) Kuvaava otsikko ei ole kaikissa tiedostoissa.
 7. (WCAG 2.4.3) Kohdistusjärjestystä ei ole merkitty kaikissa tiedostoissa.
 8. (WCAG 2.4.4) Linkit eivät toimi kaikissa tiedostoissa.
 9. (WCAG 2.4.6) Kenttien pakollisuutta ei ole merkitty kaikissa tiedostoissa.
 10. (WCAG 4.1.1) PDF/UA ei ole standardi kaikissa pdf-liitetiedostoissa.

Toisten osapuolten tuottamat tiedostot ja tiedoston osat ovat toisten osapuolten vastuulla. Tällaisia tiedostoja on muiden muassa Suunnittelu- ja seuranta -sivulla.

Sisällöt ja/tai toiminnot prh.fi-verkkosivustolla, joita lainsäädäntö ei koske

Seuraava sisältö ja/tai toiminnot eivät ole saavutettavissa, koska sovellettava lainsäädäntö (laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019Avautuu uuteen välilehteen) ei kata niitä:

 1. Toimisto-ohjelmien tiedostot (Word, pdf, Excel ja PowerPoint), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018.
 2. Video- ja äänitallenteet, jotka ovat julkaistu ennen 23.9.2020.
 3. Youtube-kanavalla ennen 23.9.2020 julkaistu videosisältö. Videosisällöstä puuttuu tekstitys ja/tai kuvailutulkkaus.

Miten voit antaa palautetta puutteista saavutettavuudessa?

Jos huomaat prh.fi-verkkosivustolla puutteita saavutettavuudessa, niin anna ensin palautetta meille PRH:een. Vastaukseen voi kulua 14 päivää. PRH:n palauteryhmä vastaa palautteiden käsittelystä. Siirry antamaan palautetta saavutettavuutta koskevista puutteista.

Jos et ole tyytyväinen PRH:lta saamaasi vastaukseen tai et saa PRH:lta vastausta lainkaan 14 päivän aikana, voit tehdä ilmoituksen saavuttavuutta valvovalle viranomaiselle Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.Avautuu uuteen välilehteen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fiAvautuu uuteen välilehteen
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 26.05.2023