Siirry suoraan sisältöön
Palvelut netissä
Yhteystiedot
Valikko

Kestävyysraportointi mukaan suuryritysten tilinpäätöksiin

Kuva: Shut­ters­tock

Suuryritysten täytyy tulevaisuudessa sisällyttää kestävyysraportointi osaksi tilinpäätöksen mukana toimitettavaa toimintakertomusta. Lisäksi näiden yritysten täytyy ilmoittaa tilinpäätös ja kestävyysraportti kaupparekisteriin digitaalisina.

Muutokset koskevat raportointia vuonna 2024 alkavasta tilikaudesta lähtien ja tulevat suurilla yrityksillä voimaan vaiheittain.

Digitaalisesta tilinpäätöksestä ja kestävyysraportoinnista säädetään eduskunnan hyväksymässä lakipaketissa. Lait tulevat voimaan 31.12.2023.

Lakipaketilla toteutetaan EU:n kestävyysraportointia koskeva direktiivi (CSRD), joka edellyttää muun muassa, että jatkossa suuret yritykset raportoivat hallinnostaan sekä toimintansa vaikutuksista ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Kestävyysraportti osaksi toimintakertomusta

Kestävyysraportoinnilla pyritään edistämään tehokkaammin pääomavirtojen ohjautumista kestäviin sijoituskohteisiin ja vastaamaan sijoittajien ja muiden sidosryhmien tarpeisiin saada yrityksistä laajemmin tietoja.

Kestävyysraportointi ei ole vapaamuotoista, vaan EU:n komissio on vahvistanut sille erityiset standardit.

Kestävyysraportoinnin varmentamisesta täytyy julkaista erillinen raportti. EU:n komissio vahvistaa varmennuskertomuksen EU-standardit myöhemmin.

Jatkossa tilinpäätökset ja kestävyysraportit digitaalisina

Jos yrityksen täytyy laatia ja ilmoittaa digitaalinen kestävyysraportti, sen täytyy ilmoittaa myös tilinpäätös digitaalisena.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että yritysten täytyy ilmoittaa kaupparekisteriin tilinpäätökset, konsernitilinpäätökset ja uudet kestävyysraportit verkko- eli XHTML-muodossa. Siirtymäkauden jälkeen nämä asiakirjat täytyy laatia IXBRL-raportointikielellä.

Digitaalisten IXBRL-kielisten asiakirjojen täytyy noudattaa jokaiselle yritysmuodolle erikseen laadittavaa taksonomiaa eli teknistä tietojen merkitsemisjärjestelmää.

PRH vahvistaa päätöksellään, mitkä laissa erikseen määritellyt asiakirjat täytyy ilmoittaa XHTML-muodossa ja siirtymäkauden jälkeen laatia IXBRL-kielellä. Tavoitteena on, että PRH kuulee sidosryhmiä päätösluonnoksesta vuoden 2024 alkupuolella. Päätös on tarkoitus antaa kevään 2024 aikana.

PRH:n päätös ei koske niitä raportoitavia asiakirjoja, joiden teknisistä vaatimuksista säädetään EU:n komission asetuksessa.

Raportointivelvoite laajenee vaiheittain

Velvoite laatia ja ilmoittaa tilinpäätös ja kestävyysraportti digitaalisina koskee aluksi vain kaikkein suurimpia pörssiyrityksiä, muita ns. yleisen edun kannalta merkittäviä yhteisöjä (PIE) ja yli 500 työntekijän suuria yrityksiä. Niiden täytyy raportoida digitaalisesti vuoden 2024 tilikaudesta lähtien. Ensimmäisiä uuden lainsäädännön mukaisia digitaalisia kestävyysraportteja saadaan siis kaupparekisteriin vuodesta 2025 alkaen.

Seuraavina vuosina raportointivelvoite laajenee vaiheittain muihin suuriin osakeyhtiöihin ja osuuskuntiin, pieniin ja keskisuuriin pörssiyrityksiin sekä suuriin eläkekassoihin ja -laitoksiin.

Käytännössä velvoitteella laatia digitaalinen kestävyysraportti voi olla vaikutuksia muihinkin kuin yllä kuvailtuihin yrityksiin esimerkiksi sen takia, että tytäryhtiön täytyy mahdollisesti raportoida kestävyysasioista emoyhtiölleen.

Digitaalisuus parantaa raportoinnin laatua

Digitaalisissa raporteissa tiedot esitetään standardien ja luokitusten mukaisesti yhtenäisellä tavalla. Tämä muun muassa vähentää riskiä siitä, että raportista puuttuisi oleellisia tietoja. Digitaalisten raporttien tietoja voidaan myös hyödyntää paljon tehokkaammin kuin vaikkapa pdf-tiedostojen tietoja.

Uudet raportointivelvoitteet lisäävät digitaalisten tilinpäätösten määrää kaupparekisterissä.

PRH:lla on vuodesta 2019 alkaen ollut suljettu rajapinta, joka ottaa vastaan osakeyhtiön IXBRL-kielellä laadittuja tilinpäätöksiä metatietoineen. Tänä vuonna rajapinnan välityksellä kaupparekisteriin on ilmoitettu noin 10 000 digitaalista tilinpäätöstä.

Rajapinnan lisäksi PRH tulee tarjoamaan vaihtoehtoisen tavan lähettää digitaalinen tilinpäätös ja kestävyysraportti kaupparekisteriin.

PRH hyväksyy ja rekisteröi kestävyysraportointitarkastajat

Kestävyysraportin varmentaminen ei ole tilintarkastusta, mutta käytännössä yleensä tilintarkastajat varmentavat tilinpäätöksen ohella myös kestävyysraportteja.

PRH:n tehtäväksi tulee hyväksyä kestävyysraportointia varmentavat tilintarkastajat ja valvoa heidän toimintaansa.

Lue lisää kestävyysraportointitarkastajista.

‍Sivua päivitetty 20.12.2023 klo 13.40. Poistettu tieto, että yritysten täytyisi ilmoittaa valitsemansa kestävyysraportointitarkastaja kaupparekisteriin. Tieto oli virheellinen.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 20.12.2023