Kestävyysraportointitarkastajan (KRT) hyväksymisvaatimukset selvillä
Patentti- ja rekisterihallitus järjestää KRT-tutkinnon ensimmäisen kerran vuonna 2025. Työ- ja elinkeinoministeriön asetusmuutos tilintarkastajan hyväksymisedellytyksistä tuli voimaan 30.6.2024. Asetuksessa määritellään kestävyysraportointitarkastajan hyväksymisedellytykset.
Lisäksi asetuksella muutetaan niin sanotun vaihtoehtoisen tutkintopolun hyväksymisvaatimusta siten, että myös tilinpäätöstaitoisen kirjanpitäjän pitkä kokemus lasketaan mukaan.
KRT-hakijalta edellytetään tiettyjä opintoja ja työkokemusta
KRT-hakijalla pitää olla HT-tilintarkastajalta vaadittujen opintojen lisäksi vähintään kymmenen opintopisteen tai kuuden opintoviikon laajuiset korkeakouluopinnot kestävyysseikoista. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kestävyysseikkoihin liittyvät opinnot eivät voi sisältyä HT-tilintarkastajalta vaadittujen tilintarkastuksen ja laskentatoimen opintoihin, vaan vaaditut kestävyysseikkoihin liittyvät opinnot tulee olla niiden lisäksi. Opinnot todennetaan korkeakoulun antamalla vastaavuustodistuksella.
Puuttuvien opintojen korvaaminen lisätehtävillä on mahdollista ainoastaan niin sanottua vaihtoehtoista reittiä tutkintoihin tuleville henkilöille. Vähintään viisi vuotta ammattimaisesti toiminut HT-tilintarkastaja tai hakija, jolla on vähintään seitsemän vuoden käytännön kokemus ammattimaisista laskentatoimen, rahoituksen ja oikeudellisen alan tehtävistä, voi korvata osan kestävyysseikkoja koskevista opinnoista KRT-tutkinnon jälkeen suoritettavilla lisätehtävillä. Opintoja voi korvata lisätehtävillä enintään kuusi opintopistettä tai neljä opintoviikkoa.
Vaadittujen opintojen lisäksi KRT-hakijalla tulee olla vähintään kahdeksan kuukauden kestävyysseikkoihin liittyvä työkokemus. Kokemus voi liittyä kestävyysraportointiin ja kestävyysraportin laatimiseen, kestävyysraportin varmentamiseen, konsernin kestävyysraportoinnin varmentamiseen tai kestävyysseikkoja koskevien muiden palvelujen tarjoamiseen. Kokemus voi olla myös osa-aikaista, jos se vastaa kestoltaan vähintään kahdeksan kuukauden päätoimista työskentelyä. Kestävyysseikkoihin liittyvästä kokemuksesta 12 kuukautta voidaan lukea hyväksi myös HT-hakijalta vaadittavaksi kokemukseksi. Kokemusta voi kerryttää tutkinnon ajankohtaan saakka.
Ensimmäinen KRT-tutkinto vuonna 2025
PRH järjestää ensimmäisen KRT-tutkinnon vuonna 2025. Tutkintoon liittyvistä asioista tiedotetaan myöhemmin P RH:n verkkosivuilla.
Kestävyysraportointitarkastajan erikoistumistutkinnon tehtävät liittyvät valmiuksiin hoitaa itsenäisesti kestävyysraportointivarmennustehtäviä. Tutkintotehtävät voivat sisältää kysymyksiä kestävyysraportoinnista, kestävyysraportin laatimisesta, raportin varmentamisesta ja konsernin kestävyysraportoinnin varmentamisesta.
KRT-tutkinto järjestetään suomen- ja ruotsinkielellä, kuten tilintarkastajatutkinnot. Tehtävien osia voi olla myös englannin kielellä. PRH:n tilintarkastusvalvonta vahvistaa KRT-tutkinnon arvosteluperusteet.
Kestävyysraportointitarkastajaksi ilman KRT-tutkinnon suorittamista
Tilintarkastuslain voimaantulosäännös on edelleen voimassa. Voimaantulosäännöksen mukaan tilintarkastajaksi ennen 1.1.2024 hyväksytty tilintarkastaja, jonka tilintarkastajan hyväksyminen oli voimassa 31.12.2023 tai henkilö, jonka hyväksymismenettely tilintarkastajaksi on alkanut ennen 1.1.2024, voi hakea KRT-tarkastajaksi rekisteröintiä ilman KRT-tutkinnon suorittamista. PRH:n tilintarkastusvalvonta on antanut ohjeen voimaantulosäännöksen soveltamisesta.
Myös tilinpäätöstaitoisen kirjanpitäjän pitkä kokemus hyväksytään jatkossa tilintarkastajatutkintoon
Asetuksella laajennettiin myös ammattimaisten laskentatoimen, rahoituksen ja oikeudellisen alan tehtävien määrittelyä. Jatkossa myös tilinpäätöstaitoinen kirjanpitäjä voi täyttää vaatimukset HT-tutkinnon osallistumisluvan saamiseksi toimitusjohtajan, toimitusjohtajan sijaisen, talousjohtajan, sisäisen tarkastajan tai edellisiä tehtäviä vastaavassa tehtävissä yksityisellä tai julkisella sektorilla toimineen henkilön lisäksi.
Kirjanpitäjän kokemuksen hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija kykenee tilinpäätöksen laatimiseen asianmukaisesti. Tällainen osaaminen on mahdollista osoittaa esimerkiksi Taloushallintoliiton järjestämän KLT-tutkinnon suorittamisella.
Ammattimaisen kokemuksen perusteella HT-tutkinnon osallistumislupaa hakevalta ei vaadita korkeakoulututkintoa. Ammattimaista työkokemusta tulee olla vähintään seitsemän vuotta, jos henkilöllä on lisäksi kolmen vuoden tilintarkastuskokemus. Jos hakijalla ei ole vaadittua tilintarkastuskokemusta, tulee ammattimaista kokemusta olla 15 vuotta. Tutkintohetkellä vaaditusta työkokemuksesta voi puuttua enintään yksi vuosi.
Vastaava säännös koskee myös KHT- ja JHT-tutkintoa. Jos hakija on HT-tilintarkastaja, ammattimaista kokemusta HT-tilintarkastajana vaaditaan viisi vuotta.
Opintovaatimusten pitää täyttyä, kuten muillakin HT-, JHT- ja KRT-tutkinnon osallistumislupaa hakevilla. Ammattimaisella kokemuksella HT-, JHT- ja KRT-tutkintoon hyväksyttävä henkilö voi korvata osan vaadituista opinnoista PRH:n järjestämillä lisätehtävillä.