Yrityksen digitalous

Työ- ja elinkeinoministeriön alaisessa Yrityksen digitalous (Real Time Economy, RTE) -hankkeessa tavoitteena on luoda edellytykset digitaloudelle.

Hanke tekee ehdotukset tarvittavista ratkaisuista

  • digitalouden ekosysteemin yhteentoimivuuteen ja tekniikkaan
  • taloushallinnon toimintaan ja prosesseihin
  • organisaatioon ja hallintamalliin.

Hanke myös arvioi toimintamalleja tukemaan tarvittavaa lainsäädäntöä.

Hankkeen toimikausi on 2021–2024. Hankkeen työ muodostaa pohjan jatkokehitykselle.

PRH toteuttaa hankkeen yhdessä Verohallinnon ja Valtiokonttorin kanssa. Viranomaisista mukana ovat myös Digi- ja väestötietovirasto sekä Tilastokeskus. Lisäksi hankkeeseen osallistuu laaja joukko yksityisiä toimijoita.

Yrityksen digitalous -hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Hankkeen budjetti katetaan EU:n elpymistukipaketista vuoden 2021 alusta lähtien.

Mikä on digitalous?

Digitaloudella tarkoitetaan kokonaisuutta, jossa kaikki liiketapahtumat perustuvat digitaaliseen rakenteiseen (eli koneluettavaan) tietoon ja sen käsittelyyn.

Digitaloudessa

  • verkkolaskut, sähköiset kuitit ja muut yrityksen taloustiedot liikkuvat eri osapuolten välillä saumattomasti, automaattisesti, reaaliaikaisesti ja turvallisesti
  • verkkolaskutus ja e-kuitit ovat arkea myös pienimmille yrityksille
  • sähköiset palvelut keskustelevat keskenään
  • sähköiset palvelut vastaavat (myös pienimpien) yritysten tarpeita
  • yritysten ei tarvitse enää käyttää erikseen aikaa viranomaisvelvoitteisiin.
Visiona on kansallinen, muiden Pohjoismaiden kanssa yhteentoimiva yritysten digitalouden ekosysteemi. Siinä verkkolaskut, sähköiset kuitit ja muut yrityksen taloustiedot liikkuvat eri osapuolten välillä saumattomasti, reaaliaikaisesti ja turvallisesti.

Hanke koordinoi Nordic Smart Government and Business -työtä Suomessa

Yrityksen digitalous -hanke koordinoi lisäksi pohjoismaisen Nordic Smart Government and Business (NSG&B) -hankkeen toimeenpanoa Suomessa ja edustaa Suomea NSG&B-yhteistyössä.

NSG&B on pohjoismaisten kaupparekisterien hanke, jossa edistetään taloustiedon automatisointia ja hyödyntämistä yritysten kesken ja yrityksiltä viranomaisille. Lue lisää NSG&B-hankkeesta.

Yksityiskohtaisempaa tietoa NSG&B-hankkeen englanninkielisellä sivustolla.

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

Ajankohtaista hankkeesta

Kvartaalikatsauksessa 2.3.2022 ajankohtaista tietoa hankkeen etenemisestä

Hankkeen ensimmäisen puolen vuoden aikaansaannoksia ja katsaus tulevaan kvartaaliin esiteltiin Tilannehuoneessa 2.3.2022. Tutustu 2.3. kvartaalikatsauksen aineistoihin ja tallenteisiin.

Yrityksen digitalous -hankkeen johtaja valittu (11.8.2021)

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) koordinoiman Yrityksen digitalous -hankkeen hankejohtajaksi on valittu Minna Rintala. Lue lisää tiedotteesta 11.8.2021.

Suomesta halutaan digitalouden edelläkävijä 2030 mennessä: Yrityksen digitalous -hanke edistämään digitalisaatiota (15.6.2021)

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on asettanut Yrityksen digitalous -hankkeen vuosille 2021–2024. Lue lisää tiedotteesta 15.6.2021.

Reaaliaikatalouden tilannehuone 8.6.2021

Yrityksen digitalouden tavoitteita esitellään Reaaliaikatalouden tilannehuone -webinaarissa 8.6.2021. Katso webinaarin tallenne Verohallinnon YouTube-kanavalla.

Lisätiedot

Lisää tietoa Yrityksen digitalouden hankesivustolla.

Hankejohtaja Minna Rintala
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
p. 029 509 5244
etunimi.sukunimi@prh.fi

Finansieras av Europeiska unionen.
Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 25.04.2022