Siirry suoraan sisältöön
Palvelut netissä
Yhteystiedot
Valikko

Nordic Innovation Award 2025









Nordic Innovation Award on uusi pohjoismainen innovaatiokilpailu, jossa palkitaan vastuullisia ja kestäviä innovaatioita (*). Kilpailun järjestävät pohjoismaiset patentti- ja tavaramerkkivirastot. Suomessa kilpailusta vastaa Patentti- ja rekisterihallitus (PRH).

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa toimivat suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset, joiden henkilöstömäärä on alle 250 hlöä.

Jokaisesta viidestä pohjoismaasta valitaan yksi ehdokas kilpailun finaaliin, joka järjestetään Kööpenhaminassa Tanskassa 10.4.2025. Lisäksi Suomen tuomaristo antaa kaksi kunniamainintaa.

Nordic Innovation Award -palkintokriteerit

  1. Innovaation taso
    Innovaation tulee edustaa uutta ja omaperäistä lähestymistapaa hyödyntämällä huipputason tiedettä tai teknologiaa, ainutlaatuisia menetelmiä tai luovia ongelmanratkaisustrategioita.
  2. Rekisteröity aineeton oikeus (IPR)
    Innovaatioon liittyvät aineettomat oikeudet on suojattu rekisteröidyllä tavaramerkillä, mallioikeudella ja/tai patentilla, tai hakemukset ovat vireillä. Yrityksellä tulisi mielellään olla aktiivinen IPR-strategia, joka tukee heidän kestävän kehityksen tavoitteitaan.
  3. Vastuullisuus ja kestävyys
    Innovaation tulee vaikuttaa positiivisesti kestävyyteen ja edistää yhtä tai useampaa YK:n kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals).
  4. Taloudellinen kannattavuus ja skaalautuvuus
    Innovaation tulee perustua toteuttamiskelpoiseen liiketoimintamalliin ja sillä tulee olla potentiaalia laajentua useille maantieteellisille alueille Pohjoismaissa tai maailmanlaajuisesti. Ratkaisut, joilla on konkreettista näyttöä tästä, arvioidaan merkityksellisemmiksi.
  5. Mitattavat tulokset ja näyttö menestyksestä
    Innovaatio tulisi esittää selkein mittarein tai datan avulla, jotka osoittavat sen tehokkuuden ja vaikutuksen. Ratkaisut, jotka ovat jo osoittaneet menestystä esimerkiksi pilottiohjelmien, tapaustutkimusten tai todistettujen menetelmien kautta, arvioidaan merkityksellisemmiksi.

Lisäpisteitä tuovat tekijät:

  • Pohjoismaiset arvot: Ehdotusten tulisi heijastaa pohjoismaisia perusarvoja, kuten tasa-arvoa, läpinäkyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja ympäristön kunnioittamista.
  • Yhteistyö ja rajat ylittävä potentiaali: Yritykset, jotka painottavat yhteistyötä eri Pohjoismaiden, organisaatioiden tai teollisuudenalojen välillä, ovat erittäin arvostettuja, sillä ne heijastavat alueellisen yhteistyön henkeä.
  • Yhteisöjen osallistaminen ja sosiaalinen vaikutus: Yritykset, jotka osallistavat paikallisia yhteisöjä tai sidosryhmiä ja painottavat osallisuutta ja saavutettavuutta.

Kilpailuaika

Kilpailuaika on 3.1.2025 - 3.2.2025.

Kilpailuun osallistuminen

Kilpailuun voivat osallistua kaikki Suomessa toimivat suomalaiset pienet ja keskisuuret yritykset, joiden henkilöstömäärä on alle 250 hlöä. Kilpailuun osallistuminen on maksutonta.

Kilpailuun voi osallistua ilmoittautumislomakkeella.Avautuu uuteen välilehteen

Kilpailun tuomaristo

Suomen tuomaristo koostuu elinkeinoelämän edustajista ja innovaatiotoiminnan asiantuntijoista. Tuomariston muodostavat:

- Professori Peter Lund, Aalto-yliopisto
- Toimitusjohtaja Karri Leskinen, Boco IP (Patenttiasiamiesyhdistyksen edustajana)
- Toimitusjohtaja Jukka Leskelä, Energiateollisuus
- Toimitusjohtaja Juha Ylä-Autio, Excellence Finland
- Neuvotteleva virkamies Kirsti Vilén, TEM
- Johtava asiantuntija Minna Aalto-Setälä, Keskuskauppakamari
- Senior Advisor Marko Kotonen, Business Finland

Lisäksi tuomaristossa ovat mukana PRH:sta Jorma Hanski, Anna Lauttamus-Kauppila tuomariston puheenjohtajana sekä Olli Ilmarinen tuomariston sihteerinä.

Lisätietoja kilpailusta

Lisätietoja kilpailusta saat lähettämällä sähköpostia: viestinta@prh.fi


Vastuullinen ja kestävä innovaatio (*)

Vastuullisen ja kestävän innovaation määritelmä

Vastuullinen ja kestävä innovaatio on ratkaisu, joka vastaa nyky-yhteiskunnan tarpeisiin vaarantamatta tulevien sukupolvien kykyä vastata omiin tarpeisiinsa. Se yhdistää taloudelliset, ympäristölliset ja sosiaaliset näkökulmat luodakseen pitkäaikaista arvoa teollisuudelle ja yhteiskunnalle.

Vastuullisen ja kestävän innovaation tunnusmerkkejä

  • Innovaatio vähentää resurssien kulutusta (esim. energia, vesi, materiaalit).
  • Innovaatio minimoi sen aiheuttamat ympäristövaikutukset (kuten hiilidioksidipäästöt tai jätteet).
  • Innovaatio tukee positiivista sosiaalista kehitystä (esim. elämänlaadun tai yhteisön terveyden parantamisen kautta).
  • Innovaatio on taloudellisesti toteuttamiskelpoinen, mikä tekee ratkaisusta skaalautuvan ja saavutettavan laajempaan käyttöön.

Kestävän innovaation tulisi tukea YK:n kestävän kehityksen tavoitteita (SDG:t, Sustainable Development Goals). Ytimeltään kestävä innovaatio tasapainottaa hyödyt ja pitkäaikaiset vaikutukset maailmaan, varmistaen positiivisen panoksen yhteiskunnalle ja ympäristölle pitkällä aikavälillä.

Tulostettava versio Viimeksi päivitetty 09.01.2025