Tavaramerkin haltijalle

Tavaramerkkiä kannattaa käyttää juuri siinä muodossa, jossa se on rekisteröity. Tämä on tärkeää, koska muutoin tavaramerkin voi jopa menettää. Jos tavaramerkkiä ei ole käytetty yli viiteen vuoteen, voi kuka tahansa, joka kärsii siitä haittaa, hakea tavaramerkkiä menetettäväksi käyttämättömyyden perusteella. Lue lisää tavaramerkin menettämisestä.

Pidä rekisteritiedot ajan tasalla

Tavaramerkkirekisterissä olevat tiedot on hyvä pitää ajan tasalla. Jos haltijan nimi- tai osoitetiedoissa tapahtuu muutoksia, on niistä hyvä ilmoittaa välittömästi PRH:een. Näin esimerkiksi tavaramerkin erääntymisestä muistuttava kirje löytää perille oikeaan osoitteeseen. Lue lisää muutosten ilmoittamisesta.

Miten käytät ®- ja TM-merkkiä?

Suomen tavaramerkkilaissa ei säädetä ®- ja TM-merkkien käytöstä. Yleisohjeena voi kuitenkin sanoa, että rekisteröidyn merkin yhteydessä on hyvä käyttää ®-merkkiä. Tästä merkistä kuluttajat ja kilpailijat tunnistavat, että merkki on suojattu.

Jos tavaramerkkiä ei ole rekisteröity Suomessa tai EU:n alueella, ®-tunnusta ei pidä käyttää.

™-merkkiä sen sijaan voi käyttää, vaikkei tavaramerkkiä olisi rekisteröity, esimerkiksi vakiintuneen tavaramerkin tunnuksena tai silloin kun tavaramerkkihakemus on vireillä.

Ulkomailla pitää aina tarkistaa kyseisen maan lainsäädännöstä, mitä näiden merkkien käytöstä säädetään.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 14.06.2019