Rahoituslähteet

On epätodennäköistä, että pankit tai pääomasijoittajat tarjoavat rahoitusta keksinnön markkinointiin tai kehittämiseen. Pankit eivät halua ottaa riskejä ja pääomasijoittajat mieluummin sijoittavat kokeneiden johtajien johtamaan, olemassa olevaan liiketoimintaan.

Alla on listattu keksintöjen kannalta hedelmällisempiä rahoituksen lähteitä.

Sukulaiset ja ystävät

Yksityiset henkilöt saattavat olla halukkaita sijoittamaan pieniä summia, joihin heillä on varaa.

Esimerkiksi erittäin hyvin menestyneen Trivial Pursuit (r) -lautapelin keksijät käännytettiin takaisin kaikissa niissä yrityksissä, joissa he kävivät. Siksi he tarjosivat 500 ja 1000 punnan osakkeita ystävilleen ja saivat näin varat pelin lanseeraukseen.

Monet ihmiset ovat valmiita riskeeraamaan summia, jotka heillä on varaa menettää, jos heillä on mahdollisuus saada vastineeksi pieni mutta kannattava osuus voitoista – esimerkiksi yksi prosentti 1000 euron sijoitusta kohden. Tämä tosin edellyttää sitä, että hanke esitellään heille vakuuttavasti.

Yksityiset sijoittajat, "bisnesenkelit"

Bisnesenkelit ovat yksityisiä varakkaita henkilöitä, jotka sijoittavat pieniin yrityksiin. Useimmat heistä etsivät kolmea asiaa: tehokasta johtoa, hyvää tuotetta ja kannattavia markkinoita. He saattavat olla valmiita ottamaan suuren riskin, mutta vastavuoroisesti he haluavat suuren palkinnon. Vakuuttava liiketoimintasuunnitelma on välttämättömyys, ja enkeli saattaa osoittaa suurta henkilökohtaista mielenkiintoa yritystä kohtaan.

Business enkelit muodostavat usein paikallisia ryhmittymiä, joista voi saada lisätietoa paikallisista yrityspalvelupisteistä.

Mahdolliset liikekumppanit

Kumppanuus olemassa olevan yrityksen kanssa voi olla hyvä tapa saada rahallisia tai muita resursseja. Mutta jos suhde ei ole tasavertainen, riskisi voivat olla korkeat.

On tärkeää, että jokainen kumppanuussuhde perustuu lailliseen sopimukseen, joka määrittelee kumppanuuden, sen tarkoituksen, voitonjaon ja sen, mitä tapahtuu erilaisissa muuttuvissa tilanteissa. Huolehdi aina siitä, ettet luovuta keksintösi tai yrityksesi määräysvaltaa enempää kuin on tarpeellista.

Julkiset tai EU:n myöntämät tuet

Yritystukea tarjoavat organisaatiot antavat sinulle mielellään tietoa innovatiivisten pienten yritysten rahoitusmahdollisuuksista. Saatavilla oleva rahoitus ei ehkä kata kaikkia kehityskustannuksiasi, mutta se helpottaa lisärahoituksen saamista kaupalliselta sektorilta.

Jotkut rahoitusmahdollisuudet saattavat koskea vain tiettyjen alueiden yrityksiä. Voi olla järkevää muuttaa yrityksen sijaintia, jotta saisit tukea, mutta sinun täytyy tutkia rahoituksen ehdot tarkasti. Jos sinut esimerkiksi sidotaan johonkin tiettyyn toimitilaan, voitko olla varma siitä, ettei alun perin halpa vuokra nouse jyrkästi myöhemmin?

Yliopistojen tuki

Yliopistot ovat tutkimisen arvoisia avunlähteitä. Yliopistot voivat tarjota esimerkiksi markkinatutkimukseen tai tuotesuunnitteluun liittyviä edullisia graduprojekteja, kaupallisen arvon mittaamista tai konsultointia.

Nykyään monet yliopistot etsivät keksinnöistä aktiivisesti liiketoimintamahdollisuuksia ja myös odottavat niistä tuottoa. Siksi sinun pitäisi etsiä yliopistoa, jolla on sopivimmat resurssit ja parhaimmin hyväksyttävissä olevat ehdot.

Kilpailut ja julkisuus

Keksintö- tai innovaatiokilpailun voittaminen voi tarjota käyttökelpoista pääomaa ja mainosta. Varmista aina ennen kuin osallistut johonkin kilpailuun, että a) kilpailun organisoija ymmärtää tarpeesi rajoittaa julkaisemista ja b) olet suojannut ideasi sopivalla tavalla. Älä kuitenkaan tee patenttihakemusta pelkästään kilpailuun osallistuaksesi - ellet ole todella varma sen voitosta!

Ole aina huolellinen mediajulkisuuden kanssa – erityisesti television – jos et voi kontrolloida tietoa, joka menee julkisuuteen. Jos sinut esimerkiksi esitellään hulluna keksijänä vakavasti otettavan yrittäjän sijaan, kilpailuvoittosi voi muuttua tappioksi! Painettua mediaa varten auttaa, jos saat tuotettua ammattimaisia lehdistötiedotteita.

Rahoitusta kannattaa hakea muualta kuin pankkien ja pääomasijoittajien luota.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016