Lisensiointi

Yksi tai useampi yritys tekee kanssasi lisenssisopimuksen, joka sallii heidän käyttää immateriaaliomaisuuttasi maksua vastaan. Tämä maksu on yleensä rojaltin muodossa ja se maksetaan sovituin, säännöllisin väliajoin sopimuksen voimassaoloaikana.

Lisenssin tarkat ehdot tulee neuvotella prosessissa, joka voi olla pitkäkestoinen (usein monia kuukausia kestävä) ja monimutkainen. Koska lisenssi on sitova laillinen asiakirja, on yleensä välttämätöntä, että mukana on patenttiasiamiehiä tai muita lakiasiantuntijoita.

Yleisesti ottaen lisenssi

  • tuottaa sinulle hyötyä saamiesi lisenssitulojen muodossa
  • hyödyttää lisenssinhaltijoita antamalla heille tuote- tai teknologiaedun kilpailijoihin nähden
  • sallii sinun tai lisenssinhaltijan (riippuen lisenssiehdoista) ryhtyä oikeustoimenpiteisiin niitä vastaan, jotka varastavat tai kopioivat idean.

Monille keksijöille lisensiointi on paras keino saada hyötyä keksinnöstä.

Pääsyyt tähän ovat seuraavat:

  • Lisenssinhaltija vastaa tuotanto- ja markkinointikuluista ja riskeistä.
  • Vain vakiintuneilla yrityksillä saattaa olla resursseja kaupallistaa idea, jolla on suuret mahdollisuudet.
  • Lisensointi voi tuoda keksijälle tuloja moneksi vuodeksi suhteellisen pienellä ponnistuksella.

Jotkut keksijät – lähinnä korkean teknologian alalla – perustavat yrityksiä pelkästään lisensoidakseen aineetonta omaisuuttaan ja valvoakseen lisenssisopimusten kehittymistä. Tämä on mahdollinen vaihtoehto, jos haluat perustaa oman yrityksen, mutta et halua kasvattaa sitä liian suureksi.

Lisensoitaviksi sopivia keksintötyyppejä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • komponentit, joista useat yritykset ovat riippuvaisia, esimerkiksi juomapullon vetorengas
  • tiettyyn olemassa olevaan tuotteeseen liittyvät lisävarusteet tai oheislaitteet (näiden tulevaisuudennäkymät ovat heikot, ellei tuotteita lisensoida yritykselle, joka määrää päätuotteesta)
  • tuotteet, joilla on suuret aloituskustannukset.

Mahdollisia lisenssinhaltijoita kiinnostavat kuitenkin vain vahvimmat immateriaalioikeudet. Useimmissa tapauksissa tämä tarkoittaa patenttia. Jos ideaasi ei voi patentoida, tai jos vaatimukset, jotka saat läpi, eivät ole kovin vahvoja, harvat yritykset todennäköisesti haluavat sinulta lisenssin. Vaikka he olisivat kiinnostuneita, he eivät ehkä halua maksaa lisenssistä paljoa.

Lisenssinhaltijoita kiinnostavat vahvat immateriaalioikeudet.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016