Vinkkejä liiketoimintasuunnitelmaa varten

Kirjoita lyhyesti

Älä innostu kirjoittamaan satasivuista liiketoimintasuunnitelmaa siksi, että toivoisit laajuuden tekevän vaikutuksen mahdollisiin sijoittajiin. Liiketoimintasuunnitelman pitäisi olla lyhyt, selkeä ja hyvin järjestelmällinen – esimerkiksi 10-15 sivua ja liitteet.

Tällä on väliä, koska sijoituksilla on aina kova kysyntä ja harvat sijoittajat ovat valmiita riskeeraamaan uuteen keksintöön, jos tarjolla on tutumpia ja varmempia sijoituskohteita. Se että teet liiketoimintasuunnitelmastasi helppolukuisen ja ymmärrettävän, saattaa olla yhtä tärkeää kuin ideasi esittely.

Lyhyempi liiketoimintasuunnitelma on myös helpompi päivittää ja sitä on helpompi käyttää tiimisi toimintaohjeena.

Kirjoita totuudenmukaisesti

Ole myönteinen ideasi suhteen, mutta älä esitä sen menestysmahdollisuuksista väitteitä, joista ei ole todisteita. Sinun ei myöskään pidä tahallisesti salata sen heikkouksia. Kokeneita sijoittajia ei höynäytetä.

On riski, että menetät kaiken uskottavuutesi, jos liiketoimintasuunnitelmasi yrittää johtaa harhaan. Anna siis tosiasioiden puhua puolestaan. Jos olet saanut esiteltyä keksintösi potentiaalin selkeästi, voit jopa saada lisäuskottavuutta tunnistamalla keksintöön liittyviä heikkouksia ennen kuin joku muu ennättää sen tehdä.

Suhtaudu ideasi mahdollisuuksiin myönteisesti, mutta älä lupaile liikoja.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.12.2016