Liiketoiminnan suunnittelu

Liiketoimintasuunnitelma on välttämätön työkalu, kun keksintöä muutetaan kaupalliseksi tuotteeksi. Tarvitset sitä sinun ja tiimisi avuksi, jotta pystytte suunnittelemaan ja valvomaan kaupallistamiseen liittyviä toimia. Tarvitset sitä myös, kun suostuttelet sijoittajia ja rahoittajia tukemaan sinua.

Liiketoiminnan suunnitteluun on olemassa paljon oppaita. Monet niistä ovat maksuttomasti saatavilla esimerkiksi pankeista. Keksintöä varten tehtävä liiketoimintasuunnitelma vaatii kuitenkin erilaista näkökulmaa.

Liiketoimintasuunnitelmia kritisoidaan siitä, että ne eivät ole oikeastaan kuin "kuvitelmia tulevaisuudesta" ja niiden tarkoituksena on etupäässä tehdä vaikutus muihin ihmisiin. Tosiasiassa liiketoimintasuunnitelman päätehtävänä on auttaa vähentämään niin sinun, tiimisi kuin rahoittajankin riskiä. Liiketoimintasuunnitelmaan tallennetaan ja järjestetään kaikki merkittävät yksityiskohdat projektistasi siten, että kaikki heikkoudet ovat nopeasti tunnistettavissa ja korjattavissa.

Liiketoimintasuunnitelma on siis verrattavissa toimintaohjeeseen. Sitä pitää päivittää säännöllisesti ja kehittää jatkuvasti. Nopeasti etenevässä projektissa muutaman viikon vanha liiketoimintasuunnitelma voi jo olla hyödytön.

Liiketoimintasuunnitelman tehtävänä on vähentää projektiin liittyviä riskejä.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 08.12.2016