Askel 1: Oikeiden hakusanojen löytäminen

Maksimoidaksesi mahdollisuutesi relevantin tiedon löytämiseen, käytä aikaa miettimällä avainsanoja ja hakutermejä, jotka kuvaavat ideaasi parhaiten.

Hakukoneita käytettäessä itsestäänselvimmät hakusanat voivat olla hyödyttömiä.

Kuvitellaan esimerkiksi, että ideasi on hiirenloukku. Hakusana "mousetrap" tuottaa yli kaksi miljoonaa osumaa. Monet osumat ovat epäolennaisia ja kokonaismäärä on niin suuri, että kaikkia on mahdotonta tutkia.

Hakusanat "rodent trap" (jyrsijäansa) ja "trapping mice" (hiirien pyydystäminen) tuottavat kunnioitettavat 20 000 ja 700 osumaa. Nämäkään eivät vielä ole pieniä lukuja, mutta osumat ovat jo relevantimpia, joten voimme käytännössä aloittaa tutkimisen tästä.

Toinen ongelma on se, että parhaiten tuottavat hakutermit saattavat olla teknisiä termejä, joita et tunne.

Esimerkiksi haettaessa kehon ulkopuolisia laitteita, jotka pumppaavat verta, on tunnettava ratkaisevan tärkeä lääketieteellinen termi "extra corporeal". Hakija, jolla ei ole lääketieteen tuntemusta tuskin tuntee termin, mutta saattaa löytää termin tutkiessaan muilla hakusanoilla saamiaan tuloksia. Siksi saatetaan tarvita muutamia alustavia hakuja, jotta löydetään parempia avainsanoja, joita voidaan käyttää tarkemmissa hauissa.

Huomaa myös uusien teknologioiden käyttämät uudet termit: esimerkiksi, "virtual fit" ohjelmistoalalla ja kaupoissa olevien vaatteiden sovituksessa ja "telemedicine", kun tarkoitetaan potilaiden kaukovalvontaa omissa kodeissaan.

Mieti hakutermejä, jotka kuvaavat ideaasi ja sen tarkoitusta parhaiten.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016