Mitä on tekniikan taso?

Tunnettu tekniikan taso on mikä tahansa todiste siitä, että keksintösi on jo tunnettu. Tällaisen tunnetun tekniikan ei tarvitse olla fyysisesti tai kaupallisesti saatavilla. Riittää, että joku, jossain, joskus aiemmin on kuvannut tai näyttänyt tai tehnyt jotakin, joka käyttää samankaltaista teknologiaa kuin oma keksintösi.

Esihistoriallinen luolamaalaus voi olla tunnettua tekniikan tasoa. Teknologian osa, joka voi olla vuosisatoja vanha, voi olla tekniikan tasoa. Aiemmin kuvattu idea, joka ei mahdollisesti toimi, voi olla tekniikan tasoa. Mikä tahansa voi olla tunnettua tekniikan tasoa.

Olemassa oleva tuote on itsestään selvin tekniikan tason muoto. Tämä saa monet keksijät tekemään yleisen virheen: he olettavat, että heidän keksintönsä on uusi sen perusteella, että he eivät pysty löytämään keksinnön sisältävää tuotetta myytävänä mistään kaupasta.

Tosielämä on hyvin erilainen. Monista keksinnöistä ei koskaan tule tuotetta, mutta niistä saattaa kuitenkin olla todiste jossain. Tämä todiste – missä muodossa se onkaan – on tunnettua tekniikan tasoa.

Asiasta ei ole olemassa tarkkoja tilastoja, mutta jotkut asiantuntijat arvioivat, että jokaista markkinoille pääsevää keksintöä kohti on kymmenen, jotka eivät koskaan pääse markkinoille. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluat tietää keksintösi uutuuden, sinun täytyy tutkia aiempien ja nykyisten tuotteiden lisäksi paljon muutakin.

Tärkein tiedonlähde tekniikan tason selvittämiseen on maailmanlaajuinen patenttijärjestelmä. Jotkut patenttitietokannat – ml. Euroopan patenttiviraston maksuton esp(at)cenet-patenttitietokanta – sisältävät 90 miljoonaa julkaisua, joita useiden maiden patenttivirastot ovat vuosien ajan keränneet ja luokitelleet. Internetin ja kansainvälisen aiheiden mukaisen luokitusjärjestelmän ansiosta keksijöiden on melko helppo tehdä itse omaa tutkimustyötä. Kerromme myöhemmin, miten.

Keksinnön uutuutta ei voi selvittää vain tutkimalla myynnissä olevia vastaavia tuotteita.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 05.12.2016