Esimerkki omatoimisesta hausta: esp@cenet-palvelu

Seuraavan ohjeen tarkoituksena on näyttää, kuinka helppoa tutkimuksen aloittaminen on. Oppiaksesi lisää tutkimisesta voit tutustua Espacenet Assistant -ohjeisiin, joista näet Espacenet-palvelun mahdollisuudet.

Toimi haussa seuraavasti:

 1. Käytä avainsanojasi löytääksesi vähintään muutaman asiaankuuluvan patentin. Tämä voi tuottaa tarpeeksi uutuuden esteitä haun lopettamiseksi.
 2. Jos uutuuden esteitä ei löydy, käytä joitakin em. patentteja löytääksesi sopivan aiheluokituksen ideallesi. Tämä voi tuottaa paremman tuloksen kuin asiasanat yksinään.

Asiasanojen käyttäminen

Tee haku korkeintaan kymmenellä sanalla käyttämällä asiasanalistaasi. (Käytä esp@cenet-palvelun katkaisuominaisuutta saadaksesi monikot ja muut muunnokset mukaan. Esimerkiksi saadaksesi ventilator(s), ventilate(s), ventilated, ventilating ja ventilation kaikki samalla kertaa, käytä hakusanaa ventilat*.)

Ensimmäinen tulosluettelosi

 • Mene osoitteeseen http://fi.espacenet.com/ ja napsauta valikkoa "Tarkennettu haku".
 • Valitse valikosta "Valitse patenttitietokanta" kohta "Worldwide".
 • Valitse hakutyypiksi "Sanat nimityksessä tai tiivistelmässä".
 • Kirjoita hakutermisi kenttään "Hakusana(t)".
 • Napsauta "Tee haku" ja muutaman sekunnin kuluttua näet tulosluettelon.

Sisältääkö luettelo olennaisia tuloksia?

Jos tulosluettelo ei otsikoiden perusteella anna olennaista tietoa, palaa Pikahakuun ja kokeile erilaisia hakusanoja.

Tunnistetiedot-näyttö

Napsauta Tulosluettelosta otsikkoa, joka näyttää olennaiselta. Tunnistetiedot-näyttö sisältää yleensä tiivistelmän ja kuvaesimerkin. Näiden perusteella voit ehkä jo päätellä, onko kyseessä olennainen patentti.

Jos patentti ei ole olennainen, palaa takaisin tulosluetteloon ja kokeile toista patenttia.
Jos haluat tietää patentista enemmän kuin pelkät tunnistetiedot, tutustu alkuperäiseen julkaisuun.

Yksittäisiin patentteihin tutustuminen

Halutessasi voit ladata koko patentin. Voi kuitenkin olla nopeampaa yrittää yhtä tai useampaa alla olevaa vaihtoehtoa:

 • Napsauta Tunnistetiedot-näytön linkkiä "Mosaiikkinäyttö". Saat näkymän kaikista piirroksista. (Tunnistetiedot-näytöllä on vain yksi kuva.)
 • Napsauta linkkiä "Alkuperäinen julkaisu".
 • Valitse alasvalikosta "Search report" tai "SR", jos sellainen on tai etsi "Search report" tai "References cited" -lista patenttijulkaisun etu- tai takasivulta. "Search reports" on lista muista patenteista, joita patenttiviranomaiset ovat pitäneet olennaisina. Näiden joukosta saatat löytää ratkaisevan tärkeän patentin, jonka olisit muuten jättänyt huomiotta.
 • Valitse "Alkuperäinen julkaisu" -alasvetovalikosta kohta "Vaatimukset". Vaatimukset voivat joskus olla hankalia tulkita, mutta ne määrittävät patentin kaupallisen vahvuuden ja ovat siten erittäin tärkeitä. Kuulostaako mikään niistä vaatimukselta, jonka haluaisit itse tehdä keksintöäsi varten? Jos kuulostaa, patentti voi olla uutuuden este omallesi, sillä et voi vaatia sitä, minkä joku toinen on jo julkaissut.

Haetut vs. myönnetyt vaatimukset

On tärkeää muistaa, että suurin osa patenttitietokannoissa olevista julkaisuista on vain hakemuksia, ei myönnettyjä patentteja. Vaikka hakemuksissa olevat vaatimukset julkaistaan, niitä usein muotoillaan myöhemmin ja ne eivät siksi välttämättä anna tietoa lopullisista vaatimuksista tai siitä, missä määrin ideasi saattaisi loukata jonkun toisen patenttia.

Kun olet toistanut hakuprosessin muutaman kerran, sinulla saattaa olla tarpeeksi uutuuden esteitä lopettaaksesi tutkimisen. Jos ei ole, kokeile muuttaa hakukriteeriksi Eurooppapatenttiluokitus (ECLA).

ECLA-luokituksen käyttö

Valitse löytämiesi patenttien joukosta olennaisin, mene sen Tunnistetiedot-näytölle ja napsauta kohtaa "Patenttiluokitus – eurooppalainen". Jos patentilla ei ole ECLA-luokitusta, kokeile toista patenttia.

Toimi seuraavasti jokaisen luokan kohdalla (luokkia voi olla useita):

Ensimmäisen luokan löytäminen

Napsauttaessasi ECLA-luokitusta saat luokan kuvauksen. Onko se tai joku sen lähellä olevista luokista sopiva ideaasi nähden?

Jos on, valitse luokka rastittamalla oikealla oleva valintaruutu. Luokan numero ilmestyy automaattisesti kenttään "Copy to searchform". Napsauta kohtaa "Copy".

Tämän jälkeen avautuu "Advanced Search page" -näyttö, johon ECLA-luokka on valmiiksi täytetty. Napsauta kohtaa "Search". (Huomaa, että siirryt automaattisesti ep.espacenet.com –sivulle)

Nyt saat luettelon kaikista tähän luokkaan kuuluvista patenteista.

Tulosluettelon tutkiminen

Käy patentit läpi samalla tavoin kuin avainsanoilla hakiessakin. Tällä kertaa löydät ehkä isomman joukon ideasi kannalta olennaisia patentteja. Jos et, sinun tulee etsiä muita ECLA-luokkia.

Muiden luokkien löytäminen

Ideasi voi löytyä useammasta kuin yhdestä luokasta. Toista siis kaikki vaiheet käyttämällä muiden sanahaun tuloksena saamiesi asiaankuuluvien patenttien ECLA-luokkia. Jos sama ECLA-luokka ilmestyy jatkuvasti, on hyvä (mutta ei taattu) mahdollisuus, ettet ole jättänyt pois muita tärkeitä luokkia.

Haun jalostaminen

Saitko pitkän listan ECLA-luokista? Kokeile yhdistellä hakusanoja ECLA-luokkiin vähentääksesi tulosten määrää.

 • Mene "Tarkennettu haku" -näytölle.
 • Kirjoita ECLA-kenttään luokka, josta sait pitkän tulosluettelon.
 • Lisää yksi tai useampi hakusana Hakusana-kenttään ja napsauta "Tee haku".

Sinun pitäisi nyt saada paljon pienempi määrä olennaisia patentteja. Jos tarpeen, toista tätä menetelmää eri hakusanoilla.

Esimerkki: Haluamme löytää kaikki hiirenloukkuihin liittyvät patentit. Hiirenloukut löytyvät ECLA-luokassa A01M23 "Traps for animals", joka antaa hakupäivänä yli 4500 patenttia – niin paljon, ettei etsiminen ole helppoa. Haun voi tehdä uudestaan siten, että ECLA-kenttään kirjoitetaan "A01M23" ja kenttään "Hakusana(t) keksinnön nimityksessä tai tiivistelmässä" kirjoitetaan "mouse". Tämä haku antaa paljon pienemmän ja hallittavamman määrän tuloksia: 269 olennaista patenttia. Jos emme löydä uutuuden estettä näistä 269:stä, voimme yrittää uudelleen: esimerkiksi ECLA-kenttään A01M23 ja hakusanoiksi rodent*, tai rat*, tai bird*, tai 'small mammal*'.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016