Rekisteröity malli

Vahvempi muotoilun suoja tulee muodollisella rekisteröinnillä, joka voi kestää enintään 25 vuotta. Hakemuksen voi tehdä useimpiin kansallisiin virastoihin tai Euroopan unionin teollisoikeuksien virastoon (EUIPO), jossa yhdellä hakemuksella saa rekisteröinnin koko EU:ssa.

Hakemiseen pätevät samat kriteerit kuin rekisteröimättömään malliin: laillista suojaa saadakseen mallin tulee olla uusi, yksilöllinen ja luovan henkisen työn tulos. Yksittäinen rekisteröinti voi suojata kuoseja, ornamentteja, koristeita ja logoja, jotka sopivat käytettäväksi tuotevalikoimassa (esimerkiksi kukkakuviointi käytettynä pöytäliinassa, vuodevaatteissa, verhoissa, astioissa jne).

Voit ryhtyä toimenpiteisiin ketä tahansa vastaan, joka tekee, myy, käyttää tai tuo maahan tuotteita, jotka näyttävät rekisteröidyn tuotteen kaltaisilta. Rekisteröimättömästä mallista poiketen sinun ei tarvitse todistaa, että toinen malli on kopioitu sinulta – sinun tarvitsee vain todistaa, että se näyttää samanlaiselta. Rekisteröidyn mallin omistaja voi kiistää jopa mallit, jotka ovat sattumalta samanlaiset.

Hakemusprosessi on nopea ja suhteellisen edullinen, mutta mallisuojassa on yleensä järkeä vain, jos keksintösi ulkomuoto on vahva myyntivaltti.

Muodollinen rekisteröinti antaa vahvan suojan muotoilulle.

Tulostettava versio
Viimeksi päivitetty 07.12.2016